Alergije - Pobedite polensku kijavicu

Alergije - Pobedite polensku kijavicu

10/04/2011

0

Ukoliko se simptomi ne leče na vreme, s godinama se pojačavaju i javljaju alergije i na druge, nove alergene

Posle duge i hladne zime većina jedva čeka proleće, međutim, za mnoge ovo godišnje doba, usled početka bujanja prirode i cvetanja polena, predstavlja pravu noćnu moru.
Materije koje izazivaju alergije nazivaju se alergenima, i po načinu dospevanja u organizam grupisane su u nekoliko grupa. Nutritivni alergeni ulaze u organizam preko hrane, respiratorni udisanjem, a kontraktni preko dodira s kožom. Danas je oko trideset posto populacije sklono ka alergijskim bolestima.
Od alergije na polen najčešće obolevaju deca i mladi, ali se može javiti i u bilo kom periodu života. Na našem području sezona cvetanja polena počinje u martu, sa cvetanjem stabala, nastavlja se cvetanjem trava u periodu maj-jul, a korovi cvetaju od kraja jula do oktobra.
Trava, korov, kao i većina drveća sa našeg podneblja cvetanjem proizvodi polen, koji je, kao glavni alergen, uzročnik polenske kijavice. Zato se polenska kijavica javlja sezonski: prvo kad cveta drveće (od marta do maja), zatim kad cveta trava (od maja do avgusta), a onda kad cveta korov (avgust i septembar).
Reakcija je nagla i nastupa odmah posle izloženosti polenu: jako curenje iz nosa, svrab u predelu vrha nosa, nepca i grla, kijanje. Glavobolja, zapušen nos i nemogućnost disanja na nos, suzenje očiju, konjunktivitis, uporan suvi kašalj - sve su to manifestacije polenske kijavice. Rezultat svega je da se osoba oseća malaksalo, pospano i umorno.

Postavljanje dijagnoze

Kožne probe su jednostavan i brz dijagnostički test. Ovim testom, za petnaestak minuta, može da se utvrdi koja je trava "glavna i odgovorna" za alergijsku kijavicu.
Testom se mogu utvrditi i drugi potencijalni uzročnici alergije. Često se dešava da je osoba istovremeno alergična na više različitih alergena (na primer, osim na polen, i na grinje ili buđ).

KARAKTERISTIČNI SIMPTOMI

Kada organizam preosetljive osobe dođe u kontakt sa alergenom, u roku od nekoliko minuta ili sati ispoljiće se simptomi alergije.
U slučaju respiratorne alergije na polen, zrnca polena dospevaju do kože, sluznice oka, nosa, pluća i izazivaju sledeće simptome:

* koža - crvenilo, osip, otok, osećaj svraba;
* oči - crvenilo, suzenje, svrab;
* nos - kijanje, zapušenost, obilna vodenasta sekrecija, svrab;
* grlo - osećaj slivanja sekreta, osećaj grebanja;
* pluća - suvi kašalj, otežano disanje, gušenje.

Koraci u borbi protiv polena

- Ispitajte na polen kojih biljnih vrsta ste alergični.
- Potražite savet od lekara koji lekovi će vam olakšati simptome.
- Tokom cvetanja biljaka na čiji polen ste alergični trudite se da što duže boravite u zatvorenom prostoru.
- Nosite sunčane naočare da biste zaštitili oči od polena.
- Držite zatvorene prozore u stanu kao i u automobilu, prostor provetravajte klima-uređajima.
- Ne boravite u parkovima ili na selu.
- Planirajte odmor tako da izbegnete sezonu cvetanja određenih alergenih biljaka.
- Da biste odstranili polen sa kože i kose, tuširajte se i često umivajte lice i oči.
- Izbegavajte sušenje veša na otvorenom.

Komentari (0)

Loading
Tamara hellomagazin

Pročitajte još