Agrumi - čuvari zdravlja

Agrumi - čuvari zdravlja

Autor: | 17/12/2011

0

S približavanjem zime nastupa i sezone prehlada, viroza i gripa. Da bismo predupredili pad imuniteta, važno je na vreme ojačati odbrambeni sistem. Poznato je da citrusi sadrže puno vitamina C i da su zdravi, ali mogu da ublaže reumu i imaju antibiotičko dejstvo. Citrusi snižavaju nivo holesterola i sprečavaju upale. Pomorandža i grejpfrut sadrže pektin koji pomaže organizmu da se oslobodi toksina od alkohola, kafe i cigareta tako što ih upija i transportuje preko creva. Jedna pomorandža sadrži balastne materije koje su nam potrebne za zdravu probavu. Pored narandže, i mandarine sadrže mnoge važne hranljive sastojke koji čak mogu da spreče bolove u mišićima i zglobovima. Dokazano je da imaju antiinfekcijske i antibiotičke osobine. Parče limuna na šnicli ne samo da poboljšava ukus i miris nego i pomaže da se belančevine bolje svare.
Istraživanja pokazuju da su citrusi posebno važni za pušače, jer nikotin uništava vitamin C. Ako je nepušaču potrebna jedna narandža kao zaštita od prehlade, onda su pušaču potrebne tri.
Budući da obiluju organskim kiselinama, beta-karotenom, pektinom, terpenom, kalcijumovim oksalatom icitratima, aimaju malu energetsku vrednost citruse dobro prihvataju osobe koje žele da fit izgledaju i da se dobro osećaju.
Uvreženo je, ali i opravdano mišljenje da citrusi odgađaju starenje, čuvaju tkivo, akožu čine mekšom. Citrusno voće i njihovi sokovi svojim antioksidativnim sastojcima štite telo, te jačaju imunološki sistem. Najpoznatije vrste citrusnog voća su slatka narana, limun, mandarina, grejp, limeta, gorka narana i mnoge druge.

Mandarina je po svom sastavu vrlo slična pomorandži. U 100 g mandarine ima 30 mg vitamina C (ista količina pomorandže sadrži 50 mg C vitamina), a tu su i kompleks vitamina B, minerali kao što su kalcijum, magnezijum, cink, pa čak i 160 mg kalijuma, koji je, između ostalog, zaslužan za dobar rad srca. Sveže ceđen sok mandarine savršen je odabir za dobar početak dana. U 100 g soka od mandarine ima 180 mg kalijuma, 18 mg kalcijuma, 8 mg magnezijuma, 14 mg fosfora, a tu su i gvožđe, cink i bakar, uz obilje antioksidativnih fitohemikalija. Važno je istaći da su citrusi siromašni kalorijama - 100 g narandže ima 48 kalorija, limun 43, nektarina 50 kcal. Sok od grejpa na popisu je dijetalnih napitaka jer ubrzava topljenje masnih naslaga.

Citrusi snižavaju nivo holesterola i sprečavaju upale.
Dobro je znati da malo limunovog soka može da zameni sirće, ana povrću pospešuje bolju apsorpciju gvožđa.
Francuska agencija za sanitarnu sigurnost proizvoda za zdravlje objavila je službeno obaveštenje da se pre upotrebe bilo kog leka obavezno pročita uputstvo jer, na primer, "ukrštanje" grejpfruta i lekova protiv holesterola ili bilo kog agruma sa lekovima protiv upala, kao i aspirina nimalo nije dobro.
Dnevne doze vitamina C
Komad svih citrusa, dakle limuna, pomorandže, mandarinei grejpfruta, u proseku sadrži po 50-60 mg askorbinske kiseline (vitamina C), što igra važnu ulogu u odbrambenom sastavu organizma ako se redovno konzumiraju.
Institut za medicinu američke Akademije naukaobjavio je preporuku za unos C vitamina i odredio maksimalnu dnevnu dozu. Za muškarce ona iznosi 90 mg (povećanje za pedeset odsto), a za žene 75 mg (povećanje za dvadeset pet odsto). Kod pušača, na tu se količinu dodaje 35 mg. Za prevenciju bolesti potreban je pun gram, odnosno 1000 mg, Maksimalna dnevna doza je 2000 mg. Aktivni sportisti koji naporno treniraju mogu uzimati i od 2 do 12 g dnevno, s tim što se ukupna količina deli na nekoliko obroka.
Doze iznad 2000 mg dnevno mogu kod osetljivih osoba da izazovuproliv. Primećeno je da veće doze mogu nepovoljno da utiču na apsorpciju bakra. Budući da C vitamin poboljšava apsorpciju gvožđa, dobro je da ga uzimaju anemične osobe zajedno s preparatima gvožđa.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin