Kako živeti s tugom: Najbolji nisu uvek i najsrećniji, ali su najsrećniji uvek najbolji u veštini življenja

Kako živeti s tugom: Najbolji nisu uvek i najsrećniji, ali su najsrećniji uvek najbolji u veštini življenja

Autor: | 11/10/2010

0

Sastavni deo života svake osobe su različiti emocionalni doživljaji i reakcije. Pored raznolikih osećanja, od onih prijatnih poput zadovoljstva, sreće, ushićenja, radosti i drugih prijatnih iskustava koja nam ozare lice, postoje i ona manje ugodna kao što su anksioznost, netrpeljivost, apatija, osećaj depresije, praznine, razočaranje...
Svako je u životu nekada bio tužan. Čini nam se da to osećanje traje čitavu večnost, mada je dokazano da tuga obično traje od nekoliko sati do nekoliko dana. Dublji, jači i duži osećaj tuge naziva se potištenost ili depresija.
Osećati tugu katkad je potpuno prirodno, a razlozi mogu biti različiti. Najčešći uzroci tuge su gubitak ili razdvajanje, teške promene ili razočaranja zbog nečega, ili problemi u međuljudskim odnosima.
Kada se čovek oseća ,,prazno”, ima potrebu da popuni tu svoju unutrašnju prazninu nečim spolja, pa poseže za hranom, lekovima, alkoholom, drogom ili nerazumnim trošenjem novca, kupujući razne, često nepotrebne stvari. Većina se najčešće okreće hrani, slatkišima pogotovo, remeteći tako svoj izgled i zdravlje, što ih čini još više nezadovoljnim i na kraju vodi u depresiju. Nju onda ponovo ,,leče” hranom i tako stvaraju začarani krug iz kojeg teško mogu da se izvuku. Slično se dešava i sa alkoholom, drogom, pušenjem. ,,Sindrom kupovanja” tipičan je ženski način odbrane od stresa, nesigurnosti, razočaranja, usamljenosti.
Međutim, sve su to privremene utehe i rešenja. Prava rešenja i svi odgovori se nalaze u nama. Od našeg stava prema stvarima i životu, a najviše od onoga kako i o čemu razmišljamo, zavisi da li ćemo biti srećni ili nesrećni.

Najčešći razlozi za tugu

Gubitak i razdvajanje - smrt u porodici ili smrt prijatelja izaziva dugotrajan osećaj tuge, kao i rastanak od partnera.
Promene
- izazvane napuštanjem nečega ili nekoga, na primer preseljenjem, promenom radnog mesta ili škole, napuštanjem starih prijatelja.
Razočaranje
- zbog rezultata u sportu, školi, poslu ili nepozivanja na neki susret.
Odnosi
- dobri odnosi s okruženjem u većini slučajeva donose sreću i zabavu u životu. Ali napetost, sukob, povreda osećaja, nerazumevanje mogu da izazovu tugu

Kada je tuga problem
Ako tuga potraje predugo i ostaje preduboko, sprečava čoveka da uživa u dobrim stvarima, i tada se takav osećaj naziva potištenost. Njegovi najčešći simptomi su:
- ispraznost i ukočenost,
- beznađe,
- osećaj krivice i beskorisnosti,
- osećanje usamljenosti i da niste voljeni,
- razdražljivost,
- potištena osoba sebe smatra nepotrebnom i suvišnom,
- mozak je stalno opterećen poslom, školom i sl.,
- manjak energije za bilo kakvu inicijativu,
- premalo ili previše sna,
- previše ili premalo apetita,
- nemir (nema strpljenja ni za sedenje, ni za odmor),
- zdravstvene teškoće (bolovi u stomaku, glavobolja, bolovi u grudima i sl.).

Pomoć i samopomoć

Vrlo je važno pomoći ljudima u depresiji. Prvi je korak sigurno opušten razgovor o problemima i traženje pomoći stručne osobe. Svaki čovek koji je svestan stanja svoje potištenosti može sebi i te kako da pomogne u prevladavanju tog stanja. Potrebno je biti uporan u prikupljanju potrebne snage za ostvarivanje svojih ciljeva. U početku je važno da ciljevi budu manje zahtevni, i na njihovoj realizaciji potrebno je raditi svakog dana korak po korak. Za svako ostvarenje zadatog cilja sebe treba nagraditi. Evo nekih od načina samopomoći:

Vežbe disanja - Duboko i opušteno udisanje i izdisanje pomaže pri ublažavanju napetosti i potištenosti.
Smeh
- veselje i smeh izuzetno su lekoviti. Družite se sa pozitivnim ljudima.
Povratak prirodi
- Hodajte ili šetajte po parku ili prirodi. Sedite pored vodoskoka ili reke.
Zahvalnost
- Napravite popis tri do pet pozitivnih događaja u svom životu. Razmišljajte o svakom od njih posebno i pokušajte da shvatite njihov uticaj na vaš život.
Davanje sebe
- Oraspoložite svojim rečima nekoga ko i vas može da oraspoloži, nazovite neku stariju osobu iz šire porodice i popričajte s njom, pričuvajte nečije dete, prošetajte nečijeg psa ako je vlasnik sprečen, učinite neko dobro delo.
Vežbanje
- Fizička aktivnost pomaže raspoloženju. Spremite stan, brzo hodajte ili se bavite nekom drugom fizičkom aktivnošću.
Pažnja
- Za praznik ili neki važan datum pošaljite pismo ili čestitku dragoj osobi.
Posvetite se nečemu
- Posvetite se vrtu, kućnim biljkama, ljubimcima i sličnim aktivnostima.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: Tuga zdravlje