Roditeljstvo: Za uspešno vaspitanje potrebna je ljubav koju treba nedvosmisleno iskazati svom detetu

Roditeljstvo: Za uspešno vaspitanje potrebna je ljubav koju treba nedvosmisleno iskazati svom detetu

Autor: | 30/10/2010

0

Adolescencija je burno razdoblje promena na putu od detinjstva do odrasle dobi, katkad teško i za roditelje i za mlade ljude. Uz telesne, uključuje promene na kognitivnom, društvenom i emocionalnom planu. Ova faza odrastanja je takva da najveći deo porodice jedva čeka da je preživi. Adolescent je zaokupljen sobom, zbunjen je, nemiran, pun nade i strahova u vezi s prihvatanjem odrastanja ili zadržavanjem detinjstva. Dok u razdoblju puberteta dominira faza negacije, u periodu adolescencije prevladava faza afirmacije.
Životom adolescenata dominiraju konflikti vezani za odvajanje. Ova faza roditeljima donosi dva iskušenja - pitanje adolescentne seksualnosti i pitanje granice i hijerarhije moći u porodici. Zbog toga je veoma važno naoružati se strpljenjem i argumentima, znati izabrati pravi trenutak za razgovor, način  kako ga početi i biti spreman na slušanje protivargumenata.
Za uspešno vaspitanje potrebna je ljubav koju treba nedvosmisleno iskazati svom tinejdžeru jer mu ona pomaže da se oseća sigurno u procesu osamostaljenja. Takođe je važno održati ravnotežu između uspostavljanja kontrole i davanja slobode.
Roditelji se mogu osećati odbačenima od svoje dece, što na neki način zapravo i jesu. No, to je nužno kako bi deca razvila sopstveni identitet da bi postala samostalne, zrele, odrasle osobe. Da bi to postigli, adolescenti se moraju emocionalno udaljiti od roditelja, no postaju izuzetno kritični prema roditeljima i ne prihvataju njihove vrednosti i stavove.

KAKO POMOĆI SEBI I DETETU

Pokušajte da razumete potrebu svog deteta za većom samostalnošću i razloge zbog kojih su im vršnjaci tako važni. Iako ne izgleda tako, vi i dalje imate važno mesto u životu svog deteta i vaše mišljenje i saveti su mu potrebni iako to sada neće lako da prizna. Zadatak adolescencije je osamostaljivanje i odvajanje od roditelja, pa kad vam nedostaju, setite se da je to znak zdravog razvoja vašeg deteta.
Dom treba da bude sigurna baza. Adolescenti istražuju svet, ali im je potrebna sigurna i stabilna baza u koju će se vratiti i gde će se osećati sigurno, slobodno i zaštićeno.
Pored toga, važni su međusobna podrška roditelja i jedinstven stav u odnosu prema detetu. Nije dobro ako jedan roditelj dopusti nešto što drugi zabrani. To adolescentima daje prostor za manipulaciju, a u njihovom razvojnom razdoblju očekuje se da će rado zaobići pravila, posebno ako postoji mogućnost da će proći nekažnjeno.

PRAVILA I SANKCIJE
Roditelji moraju jasno da postave pravila kojih deca treba da se pridržavaju. Naravno, pravila bi trebalo da budu usklađena sa njihovim potrebama i željama. Zato je izuzetno važno da su jasno definisana i da ih roditelj dosledno sledi. O nekim stvarima se ne može pregovarati, ali svakako je potrebno razgovarati sa detetom, pažljivo slušati ono o čemu govori i poštovati njegovo mišljenje.
Sankcije, koje se ispoljavaju oduzimanjem privilegija (džeparca, izlazaka i sl.), biće delotvorne samo ako su unapred dogovorene. Nikako ne treba pretiti ako niste spremni da ispunite pretnju. U vaspitavanju je, generalno, veoma važna doslednost.
Naravno, nagrade za prikladno, odgovorno ponašanje su i važnije od kazni jer tako pokazujete svom adolescentu da ga cenite, poštujete, da vam je važan, i samim tim između vas se stvara preko potrebno poverenje.

RODITELJI KAO OSLONAC
Adolescent mora da zna da u svakom trenutku može da se obrati roditeljima i da može da računa na njih. Povremena neslaganja i sukobi ne treba da budu razlog za otuđenje roditelja od dece, i obrnuto. Naprotiv, roditelji u tome imaju presudnu ulogu i moraju da iskažu volju i želju da razumeju potrebe deteta i svakodnevnim razgovorom rešavaju sve nedoumice i neslaganja, uvažavajući njegove potrebe za samostalnošću, jedinstvenošću i nezavisnošću. Samo takvim pristupom nećete se bojati i pitati se u kakvom društvu se kreće vaše dete, jer ćete imati poverenja jedni u druge.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin