Dovoljno je reći "Ne": Kako vas jedna reč može dovesti do uspeha

Dovoljno je reći "Ne": Kako vas jedna reč može dovesti do uspeha

05/01/2018

0

Na "Forbsovom" ženskom samitu u Njujorku, okupilo se na hiljadu uspešnih ljudi među kojima su Džesika Alba iz "Honest Beauty" kompanije i Ina Garten iz "Barefoot Contessa".

Mnoge poznate preduzetnice su razdgovarale o biznisu, a na panelu pod nazivom "Moć reči ne", došli su do zaključka da reč "ne" može biti moćnija od potvrdne reči "da"

Magazin "Psihologija danas" je nazvao reč "ne" skrivenom moći - " to je kao vaše skriveno oružje u potrazi za vašom ličnom definicijom uspeha" .

On navodi da moramo naučiti da kažemo ovu reč, graciozno ali čvrsto, jasno stavljajući do znanja da se odlučujemo za neku odluku.

Nažalost, mnogi često nerado kažu "ne", upravo zbog straha i opreznosti da ne preteraju u toj odluci.

Iako ne postoji magična formula da kaže ne na efektivniji način, ovi trikovi vam mogu pomoći u tome.

1. Usporite

Osećaj anksioznosti izazvan mogućnošću da kažete ne, može eskalirati u osećaj opasnosti, emocionalno stanje u kojem smo smanjili kapacitet za obradu informacije i razmatranje opcija. Usporavanje tempa interakcije il procesa donešenja odluka može nam omogućiti da napravimo ispravan izbor.

2. Prepoznajte svoje emocije

Mi doživljvamo mnoge emocije pre nego što ih prepoznamo u svesnoj svesti, ali osećanja često imaju fiziološke markere koje nam mogu pomoći da prepoznamo i imenujemo emociju ranije. Kada budemo svesni emocije, možemo da preduzmemo akciju kako bi uticali na naš odgovor. Kakve fizičke promene osećate kada razmišljate da kažete "ne"?

3. Vežbajte

Reći "ne" je poput bilo koje druge međuljudske sposobnost i- na početku se osećate nespretno i nervozno, a vremenom poboljšavate veštinu, uz određene napore.

Hellomagazin.rs/Marija Milenković Guliver/Thinkstock
Tagovi: uspeh

Pročitajte još

Najnovije vesti