Bora Đorđević predstavio zbirku pesama: Nema više toliko psovki, jer to ne priliči mojim godinama

Bora Đorđević predstavio zbirku pesama: Nema više toliko psovki, jer to ne priliči mojim godinama

Autor: | 17/01/2018

0

U punoj velikoj sali Kluba književnika Srbije u Beogradu, juče, 16. januara, je predstavljena deseta knjiga Bore Đorđevića, zbirka pesama “Pusto ostrvo” (“Arte”), koju je roker, kompozitor, pesnik i vođa “Riblje čorbe” posvetio svojoj poslednjoj i najvećoj ljubavi Dubravki.

Knjiga je dobila naziv po istoimenoj pesmi objavljenoj u okviru kolumne koju je Bora Čorba svojevremeno pisao za “Večernje novosti”. Podeljena je u cikluse - prvo idu pesme koje su bile na albumima “Ovde”, “Trilogija” i “Uzbuna”, pa neke koje su snimili drugi izvođači (“JU grupa”, Pavle Dejanić, “Point blank”), onda ciklus sa dečjim pesmama, neozbiljni ciklus (sa uslovno neozbiljnim pesmama, kako kaže Bora Čorba), ciklus koji se zove “Srbija” i koji ima najviše pesama... Tu su i do sada neobjavljene fotografije Bore Đorđevića, uglavnom snimljene na ostrvima manje ili više pustim, kao i iza scene sa “Ribljom čorbom”.

- Bora Đorđević se na engleskom kaže Bob Dilan, a Bob Dilan na srpskom Bora Čorba - kazao je juče srpski pisac, pesnik i akademik Matija Bećković, recenzent knjige.

- Vi odlučite da li to ime više gubi u prevodu ili originalu. O Bori Đorđeviću ne može se govoriti neobavezno, ili ma koliko govorili neobavezno, ne može se tek tako preći preko njegovog bogomdanog dara i značaja u srpskoj poeziji i kulturi. Bora Đorđević je napisao neke od nezaobilaznih, antologijskih pesama moderne srpske poezije, a njegova pesma “Pogledaj dom svoj, anđele” postala je himna novih naraštaja. Da nije ispevao ništa drugo, ova pesma bi bila dovoljna da mu za sva vremena obezbedi mesto u vrhovima srpskog pesništva. A da nije pevao, nego samo pisao i objavljivao, odavno bi postao redovni član SANU. Ovako je samo dopisni član UKS, jer Akademija još ne prima kantautore.

Ove reči postidele su Boru, koji je prisutnima, zatim, odrecitovao nekoliko pesama iz knjige (“Prezir”, “Lelek Serba”, “Lara”, “Predejane bluz”...), a na pitanje zašto mu je bilo neprijatno dok je Bećković govorio, Đorđević je odgovorio:

- To je veliki Matija, moj uzor, i kad on kaže hvalospeve o meni, onda mi je stvarno malo neprijatno.

Šta ovu knjigu izdvaja od prethodnih devet?

- Ako ste primetili, u njoj nema psovanja. Obratite pažnju, nema više toliko psovki, jer to ne priliči mojim godinama. Samo kada psovka služi kao stilska figura, upotrebim neku žešću reč, ali sam ih izbegavao.

Balaševiću se nije dopalo što ga pominjete u “Predejane bluzu”?

- Ne bih komentarisao. Nismo u svađi, samo sam imao tu nesreću da mesec i po budem sa njim u bendu.

Koliko je još vremena preostalo do novog “Čorbinog” albuma?

- Sačekaćete još malo. Gotovo je pola - “Mister perfekt”, “Od greške do greške”, “Da tebe nije”, “Smešan, grešan i pogrešan”, jedna Džindžerova i jedna koju čuvamo kao zmija noge, jer je toliko dobra da “ubija” na licu mesta. Toliko je dobra da pažljivo pišem tekst, da nešto ne upropastim i zabrljam. Izbacićemo spot za Vickovu pesmu “Mister perfekt”, jer je ljudi pevaju na prvo slušanje. Vicko dugo komponuje, jednom sam mu upropastio divnu muziku sa tekstom “Tito je vaš”. Izdvojile su se njegova “Nojeva barka” i “Prevara”, a ova mu je najbolja do sada.

hellomagazin.rs hello/arhiva/AtaImages