Libanski film "Bombona" osvojio "Zlatno jaje" na Kustendorfu

Libanski film "Bombona" osvojio "Zlatno jaje" na Kustendorfu

Autor: | 22/01/2018

0

Nagradu "Zlatno jaje" na Međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu "Kustendorf" dobio je film "Bombona" Rakana Majatija, nezavisnog filmskog autora poreklom iz Palestine, koji sada živi u Libanu.

"Srebrnim jajetom" nagrađen je film "Petnaest" Sameha Ala iz Egipta, a "Bronzanim jajetom" film crnogorskog autora Nikole Vučinića "Lumpen".

Dodelom nagrada za zlatno, srebrno i bronzano jaje, sinoć je završen 11. Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" na Mokroj Gori, čiji je idejni tvorac i osnivač Emir Kusturica.

Awards and Closing Ceremony from Kustendorf Film & Music Festival on Vimeo.

 

O nagradama je odlučivao žiri, čiji su članovi profesor na Univerzitetu Tuluz Kapitol Serž Regur, rok kritičar i novinar Petar Popović i profesor na Kingston univerzitetu u Londonu Vlastimir Sudar.

Glumačkoj legendi Aleksandru Berčeku na zatvaranju Festivala uručena je nagrada za buduće filmove "Drvo života".

U takmičarskom programu Festivala, koji je počeo 16. januara, prikazan je 21 film autora iz Holandije, Kine, Libana, Jordana, Rusije, Srbije, Crne Gore, Poljske, Egipta, Izreala, Francuske, SAD, Hrvatske i Meksika.

 

Publika "Kustendorfa" imala je priliku da pogleda nagrađivane filmove "Nikada nisi zaista bio ovde" reditelja Lin Remzi, filipinski film "Rikša", bugarski film "Pravci", kineski film "Sunce koje može da pomera planine", kao i francusko-belgijski film "Vernost".

Retrospektiva Festivala posvećena je istaknutim filmskim umetnicima, glumcu Aleksandru Berčeku i režiseru Paolu Sorentinu, a u okviru ovog dela programa prikazana su dva jugoslovenska filma iz 1967. godine - "Breza" i "Praznik".

Festival organizuje produkcijska kuća "Rasta internešnel" pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Mećavnik grada i "No smoking orkestar".

Od osnivanja 2007. do sada, kroz "Kustendorf" su prošli brojni mladi umetnici koji već godinama ostavljaju značajan autorski trag na filmskoj sceni što najbolje svedoči da se cilj ovog festivala, razvoj autorskog filma i podrška mladim talentovanim rediteljima, iz godine u godinu sve više ostvaruje.

hellomagazin.rs kustendorf-filmandmusicfestival.org

Pročitajte još