Kraj jedne ere: Formula 1 ubuduće bez devojka na startu trke

Kraj jedne ere: Formula 1 ubuduće bez devojka na startu trke

Autor: | 01/02/2018

0

 

Posle nekoliko meseci debate o ukidanju tradicionalnih promoterki koje se nalaze na stazi uoči trka, čelnici Formule 1 odlučili su da popularne "grid girls" više ne budu prisutne na startu.

Višedecenijska tradicija sa devojkama na stazi uoči starta trke biće okončana 25. marta u Melburnu, na početku nove sezone Formule 1.

Promoterke koje su već decenijama neizostavni deo najbržeg "cirkusa" poslednjih godina su izuzetno delikatna tema, s obzirom na brojne kritike zbog tretiranja žene kao objekta i polnih predrasuda. Izgleda da se i rukovodstvo Formule 1 saglasilo sa ovim mišljenjem, prenosi B92.

-Tokom proteklih godinu dana shvatili smo da je potrebno unaprediti brojne oblasti u F1 takmičenju, kako bi se ono uskladilo sa našom vizijom ovog sjajnog sporta, rekao je jedan od direktora Formule 1, Šon Bračis.

Bračis je naveo da su "gird devojke" decenijama bile jedan od zaštitnih znakova Formule 1, ali da su u rukovodstvu takmičenja imali osećaj da ovaj običaj ne odgovara vrednostima za koje se zalažu i da "nije u skladu sa savremenum društvenim normama".

On je dodao da ne veruje da su "devojake sa starta" prikladne ili relevantne, kako za ljude iz organizacije, tako i za fanove širom sveta.

Međutim, neće se svi fanovi složiti sa ovakvim stavovima, ali ni neki od vozača.

-To je nešto sa čime smo odrastali. Još dok sam bio dete gledao sam u devojke sa kišobranima. To je bilo nešto čime je ovaj sport dobijao na atraktivnosti, nije oduševljen idejom o njihovom "ukidanju" vozač Red Bula Danijel Rikardo.

A post shared by KESSEL (@kessel_ch) on Feb 1, 2018 at 2:21am PST

Ovaj potez F1 svakako neće potpuno ukloniti "grid girls" iz automoto sporta, ali s obzirom da je F1 takmičenje koje godišnje privlači skoro pet miliona gledalaca, svakako je značajan početak.

"Devojke sa starta" na trkama F1 koristile su se pre svega u promotivne svrhe, za reklamu sponzora preko odeće, kišobrana ili sličnih rekvizira, a po završetku trke formiraju špalir kroz koji pobednik stiže do podijuma.

Hellomagazin.rs Guliver/Getty, Instagram
Tagovi: formula 1

Najnovije vesti