Frida Kalo i 13 inspirativnih žena kao Barbi lutke (video)

Frida Kalo i 13 inspirativnih žena kao Barbi lutke (video)

Autor: | 08/03/2018

0

Dok je devedesetih najveći hit bio imati Barbi princezu, danas se priča odvija u nešto drugačijem, zdravijem smeru. Deca širom sveta od sada će se kroz Barbi lutke moći da se upoznaju sa velikim ženskim istorijskim ličnostima. Frida Kalo, Amelija Earhart i Ketrin Džonson predstavljene su Barbie lutkicama kao deo Matelove serije lutki Shero kojoj su u fokusu inspirativne žene.

Frida, Amelija i Ketrin živele su svoje priče, obeležile su istoriju i na neki način podstakle žene da se bore za svoja prava, odnosno jednakost. Žene bi danas trebale da igraju ulogu koju žele, bilo u privatnom životu ili na poslovnom planu, bez da ih se omalovažava ili marginalizuje, diskredituje ili isključuje, a uloga Barbi u smislu učenja devojčica i podsećanja žena da budu ono što žele, igra važnu ulogu u današnjem društvu.

Amelija Earhart prva je avijatičarka koja je preletela preko Atlantskog Okeana; Frida Kalo koja je prepoznatljiva po svom jedinstvenom umetničkom izražaju, ujedno je jedna od najpoznatijih feminističkih aktivistkija; Ketrin Džonson za koju možda znate iz filma Hidden Figures, koja je probila granice za crnkinje u matematici i izračunala na desetine putanja NASA-e, uključujući i let Apolla 11 1969. na Mesec.

Barbi lutkice u obliku ovih ženskih ikona biće proizvedene na veliko i dostupne u prodavnicama. Iako Matel još uvek nije službeno dao informaciju kada će moći da se pronađu na policama prodavnica, isplati se pričekati koliko god bude potrebno jer osim što ćete dobiti lutkicu u autentičnoj odeći, doći će s karticom informacija o ženi koja je poslužila kao inspiracija za Barbi.

U susret Danu žena, Matel je predstavio ovu seriju Barbi lutkica koja odaje priznanje inspirativnim ženama koje su lomile barijere. Od Kloi Kim, preko Peti Dženkins, pa sve do Emi Rosum i gore navedenih žena, ovih 14 Barbi lutkica inspirisanih stvarnim, jakim ženama, oživelo je u potpuno novom ruhu.

hellomagazin.rs Instagram/barbie