Mračna strana omiljenog napitka: Bolesti čije simptome pojačava kafa

Mračna strana omiljenog napitka: Bolesti čije simptome pojačava kafa

11/04/2018

0

Iako se o kafi govori kao o napitku koji ima svojih prednosti i pozitivne efekte na zdravlje, novo istraživanje je pokazalo "mračniju" stranu ovog omiljenog napitka.

Naime, rezultati studije sugerišu da bi višegodišnje konzumiranje kafe moglo negativno da utiče na simptome Alchajmerove bolesti. Zapravo, česta upotreba kofeina izaziva probleme u ponašanju i anksioznost.

Vođa studije doktorka Lidija Himenez Lort sa Univerziteta Autonoma de Barselona u Španiji objavila je rezultate u časopisu Frontiers in Pharmacology.

-Najčešći simptom Alchajmerove bolesti jeste gubljenje pamćenja, ali takođe treba uzeti u obzir i ostale simptome poput halucinacija, anksioznosti, razdražljivosti i depresije. Iako je prethodno istraživanje pokazalo da bi kafa mogla da smanji rizik od obolevanja, na osobe koje su već obolele od Alchajmera kofein nema takvo dejstvo, tvrdi Himenez Lort.

Istraživanje je sprovedeno nad miševima.

-Ne samo da su imali tipične kognitivne probleme, već i mnoge simptome demencije, tako da je bitno utvrditi da li prednosti kofeina mogu da nadoknade negativne efekte, navodi jedna od autorki studije Raket Baeta Koral.

U trinaestomesečnom istraživanju miševima su testirane kognitivno-bihevioralne sposobnosti. Kod miševa koji su pili vodu sa dodatkom kofeina uočena je anksioznost, neofobija i strah od nepoznatih predmeta i situacija za razliku od miševa koji su pili čistu vodu.

Osim toga otkrili su da kofein ne utiče tako povoljno na učenje i memoriju kod glodara.

-Došli smo do saznanja da kofein zapravo ima višestruke efekte. Kafa u stvari ometa kognitivne funkcije više nego što ih pospešuje, navela je dr Himenez.

Hellomagazin.rs/Marija Milenković Guliver/Thinkstock
Tagovi: kafa zdravlje

Pročitajte još

Najnovije vesti