Jelena Žigon sahranjena uz "Kosovske božure"

Jelena Žigon sahranjena uz "Kosovske božure"

Autor: | 15/04/2018

0

Rodbina, prijatelji, kolege i poštovaoci Jelene Jovanovioć Žigon okupili su se u Crkvi Svetog Nikole na novom groblju kako bi odali poslednju počast poznatoj glumici koja je u utorak uveče preminula posle kraće bolesti u 86. godini.

Među okupljenima su bili Tihomir Arsić, Tihomir Stanić, Tanasije Uzunović, Milan Caci Mihailović, Aleksandar Dunić, Predrag Marković, Bratislav Petković, Rada Đuričin, Radoslav Zelenović, Vlasta Velisavljević, Mira Banjac, ministar Nenad Popović...

Sa razglasa su se čuli stihovi "Lepe moje čarne oči" hora "Kosovski božuri" koji je Jelena osnovala pre 14 godina sa ćerkom Ivanom Žigon i Gavrilom Kujundžićem. Iz braka sa Stevom Žigonom Jelena je imala i sina Nikolu.

Posle opela okupljenima se obratio otac Radomir koji je održao prigodan govor ispred crkve na Novom groblju.

- Nikola i Ivana; Jelenini dragi unučići: Stefane, Vana, Vera, Jovana, Tanja i Danilo sabrali smo se danas da iz ovog privremenog života ispratimo u život večni, čedo božije, majku, baku, našu sestru Jelenu Jovanović Žigon. Nenametljivu i skromnu ženu, izuzetnu ličnost koja je svojim darom živote generacija obogatila umetnošću glume, izražajnim čitanjem i recitovanjem najlepših stihova naše poezije i nadasve svojom aristokratskom i gospodskom pojavom.

Najveći dar koji čovek može da dobije iz ruke božije jeste da se upokoji na Vaskrs i tokom cele Vaskršnje nedelje - rekao je otac Radomir. On je istakao da je Jelena Žigon bila po majčinoj strani unuka čuvenog crnogorskog junaka, predsednika Vlade i divizijskog generala Mitra Martinovića, rođaka kralja Nikole Prvog Petrovića.

- Njena majka Vjera bila je u vreme Balkanskih ratova vaspitanica italijanske kraljice Jelene Savojske, ćerke kralja Nikole, pa je i Jelena iz tog izvora crpela veliku otmenost - rekao je između ostalog otac Radomir. On je istakao da je za vreme posklednjeg rata na našim teritorijama, Jelena uzela učešće vidajući rane ranjenicima u prvim borbenim redovima u Republici Srpskoj i tako pokazala veliki patriotizam i čovekoljublje.

Od glumice se oprostio hor i "Kosovskih božura".

"Samo na trenutak učinilo se da je prestalo da kuca Jelenino srce. Njeno srce je bilo i ostalo životvorni istočnik. I evo ga, ono kuca u svima nama i podstiče protok tako vrele krvi emocija, stvaralaštva, volje. Njena dela su takođe vode životnice, vode izvornice. Jelo naša, uspavana omoriko, simbolu elegancije, srpskog dostojanstva, skromnosti i otmenosti, neće samo istok čuvati uspomenu o tebi. O tebi će pričati čak i trava, i ono jagnje koje travu na njemu pase. Zato ćemo u našoj rodopovezanosti sa tobom sanjati svaku zračnu svetlosnu godinu u čijoj ćeš večnosti živeti", ovim rečima

Zatim je glumac Tihomir Arsić pročitao govor Aleksandra Saše Erdeljanovića, upravnika Arhiva Jugoslovenske kinoteke, posvećen filmskom stvaralaštvu o glumačkoj karijeri Jelene Žigon koja je trajala više od šest decenija.

"Njene oči već u devetoj deceniji života, sijale su mladalačkom svežinom, markantna i prefinjena gospođa. Prava dama, jedino je podizala glas kada je govorila o stradanju našeg naroda na Kosovu i Metohiji... Bila je jedna od najlepših i najizuzetnijih srpskih dramskih umetnica. Za neke je bila balkanska Odri Hepbern za druge srpska Sofija Loren....” napisao je između ostalog Erdeljanović. Među okupljenima su bili i uniformisani pripadnici Vojske Srbije te je u njihovo i svoje ime govor održao pukovnik Tiosav Janković.

- U ime 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva želin da se oprostim od jedne divne i plemenite žene, velikog umetnika, humaniste i patriote. Braneći Srbiju svako na svoj način prepoznali su se i zbližili 250. raketna brigada i Jelena Žigon. To prijateljstvo traje skoro dve decenije. Nikada joj za nas nije nedeostajalo vremena, snage, volje osmeha, stihova i reči. Bila je sa nama i na položajima. Svojom plemenitošću i poezijom branila nas je i hrabrila. Poštovana Jelena, hvala Vam na svakom stihu, hvala vam što ste bili majka svoj deci naše otadžbine - rekao je on.

Nakon govora, povorka se laganim korakom uputila ka groblju. Tu se Ivana Žigon obratila svima

- Izvornice ljubavi, poezije slušaćemo sve dok smo živi tvoj glas. Ali ja znam da svi okupljeni žele još jednom ovde da ti čujemo glas - rekla je Ivana Žigon na groblju svoje majke, a onda je sa razglasa pušten snimak na kome Jelena recituje “Rekvijem” Branka Miljkovića što je svima nateralo suze na lice. Ivana je, potom, sa “Kosovskim božurima” i Jeleninom sestrom kroz suze zapevala na majčinom grobu na koji je spustila knjigu poezije Desanke Maksimović "Tražim pomilovanje".

- Darujemo ti knjigu poezije jer si nas hranila samo poezijom i bajkom, a u bolnici kada si se iz sna probudila i videla knjigu, ozarila si se kao da vidiš najvoljenijeg čoveka. Na tome ti hvala - uputila je Ivana poslednje reči svojoj majci.

hellomagazin.rs Stefan Tomašević/ATAImages