Za potpuni efekat:  Kako da pravilno uradite piling kože lica

Za potpuni efekat: Kako da pravilno uradite piling kože lica

Autor: | 18/04/2018

0

Mnogo je članova "društva ljubitelja pilinga" među nama. Za sve vas, evo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da piling upotrebljavate tako da od njega imate koristi, a ne da upropastite kožu.

Kad vam se lice zamasti, prvo što vam padne na pamet je da vam je potreban "dobar" piling. Onda sprovedete svoj plan u delo, pošteno "zapnete" i završite crveni u licu, koža vam se pomalo i peruta, baš pred važan izlazak ili sastanak na poslu.

Mnogo je članova društva ljubitelja "preteranog pilinga" među nama, ali dermatolozi imaju nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da piling koristite tako da od njega imate koristi, a ne da upropastite kožu.

-Preterujete sa pilingom ako vam je posle toga koža crvena i počinje da se peruta, kaže dr Evni Šah, dermatolog iz Nju Džersija.

Kad vide da se koža peruta, ljudi obično pomisle da treba da urade piling ponovo jer nisu dovoljno temeljno to uradili prvi put, ali to je u stvar znak da treba da prikočite malo.

Evo šta treba da znate o pilingu kože:

Eksfolijacija je tehnika nege kože kojom se odstranjuju mrtve ćelije sa površine. To vam daje lep ten, i omogućava proizvodima za negu koje koristite da prodru u dublje slojeve kože, čineći ih efikasnijim.

Piling je naročito koristan kad koža počne da stari, jer joj vraća svežinu i jedrinu.

Postoje dva tipa pilinga: mehanički i hemijski

Mehanički piling (maskama sa granulicama, četkama ili rukavicama za piling) fizički se odstranjuju mrtve ćelije površinskog sloja kože, kružnim pokretima.

Hemijski pilinzi su proizvodi koji sadrže sastojke kao što su alfa- ili beta-hidroksi kiseline (mogu da pomognu i preparati za umivanje sa salicilnom kiselinom, ili maske koje sadrže glikolnu kiselinu), koje uklanjaju mrtve ćelije, objašnjava dr Šah.

Oba tipa pilinga služe svrsi, a koji ćete odabrati zavisi od tipa kože i vaših navika. Ukoliko niste sigurni koji bi vam više odgovarao, posavetujte se sa dermatologom.

Generalno pravilo u vezi sa učestalošću pilinga je "manje je više".

Cilj nije da vam se lice zacrveni i da trljate dok ne oderete kožu.Piling bi trebalo samo da pomogne vašoj koži u prirodnom procesu oslobađanja od mrtvih ćelija.

Ako imate osetljivu kožu, trebalo bi da budete jako oprezni, i za vas je najbolje da koristite peškirić ili frotirsku rukavicu pokvašenu toplom vodom, ili, ako baš želite hemijski piling, birajte proizvode sa najnižim sadržajem aktivnih sastojaka. Nemojte pilig raditi češće od jednom u sedam dana. Maske za piling sa sitnim česticama koje vrše mehanički piling nisu za osobe sa osetljivom kožom, pošto će izazvati neželjeno crvenilo i perutanje.

Ako imate masnu kožu, možete koristiti i nešto "teža" sredstva. Važa koža može da podnese i četke za piling, kao i maske sa sitnim česticama, a piling možete raditi i do pet puta nedeljno, u zavisnosti od potreba.

Za normalnu i mešovitu kožu preporučuje se piling do tri puta nedeljno, blažim sredstvima.

Kada treba da preskočite piling?

-Ako imate teži slučaj akni, piling može da pogorša stanje, kaže dr Šah za Women's Health.

Ako imate hronični problem sa aknama, koža vam je već upaljena. Ako je dalje iritirate eksfilijantima, rizikujete da vam se pojave tamnije fleke koje su posledica postimflamatorne hiperpigmentacije.

Piling nije dobra ideja ni kad imate neku povredu ili posekotinu na licu, ako vam se pojavi groznica na usnama ili ste izgoreli na suncu. U takvim situacijama, potrebna vam je samo hidratantna krema.

Kako se radi piling?

Ako birate mehanički piling, koristite čistu četku za piling, čistu rulavicu ili peškirić, ili masku sa granulicama. Laganim kružnim pokretima masirajte lice, a zatim se umijte mlakom vodom, upijte vodu peškirom tapkanjem, ne trljanjem i obavezno nakon toga nanesite hidratantnu kremu, jer piling uvek malo isuši kožu.

Ako koristite sredstva za hemijski piling, proizvod nanesite u maloj količini, laganim kružnim pokretima. Držite ga na licu tačno onoliko koliko piše u uputstvu, a zatim ga isperite mlakom vodom. Obrišite lice peškirom, tapkanjem, ne trljanjem i nanesite hidratantnu kremu.

I zapamtite da ne postoji nikakav trofej koji vas očekuje ako "zapnete" ili sredstvo za hemijski piling ostavite da deluje duže nego što je preporučeno. Jedino što možete da dobijete ako preterate je crveno, upaljeno lice.

Hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock
Tagovi: nega lica