Granica koju ne bi trebalo preći: Koliko kafe je previše?

Granica koju ne bi trebalo preći: Koliko kafe je previše?

Autor: | 20/04/2018

0

Dijetetička Suzi Barel kaže da i ona obožava kafu, ali ističe da je važno oprezno je piti.

-Svaka osoba drugačije reaguje na kofein. Neki ljudi mogu da popiju i deset šolja kafe dnevno, a da ne osete nikakve negativne posledice, dok su drugi veoma osetljivi i na njih i jedna šolja ozbiljno utiče, kaže Barelova.

Ona ističe da je generalno pravilo da dnevni unos kofeina ne bi trebalo da pređe 300 miligrama, što je otprilike oko četiri šolje kafe.

Dijetetičarka kaže da postoje i neki simptomi kojih bi trebalo da se pazite jer pokazuju da ste uneli previše kofeina.

-Znak da unosite previše kofeina je to što se na kafu oslanjate da biste izgurali dan. Kofein je stimulans, što znači da stimuliše centralni nervni sistem, ubrzavajući rad srca i protok krvi.

Barelova ističe da su efekti kofeina - povećanje energije i pažnje - trenutni, i da je negativna strana kofeina upravo to što posle naglog povećanja energije i pažnje sledi jednako nagli pad.

-Za one koji su osetljivi, preteran unos kofeina, posebno u večernjim satima, može da utiče na spavanje, odnosno može da rezultira nesanicom, ističe dijetetičarka.

U proseku se u šolji kafe nalazi oko 90 miligrama kofeina, šolja čaja sadrži između 10 i 50 miligrama, a u 375 mililitara energetskih napitaka nalazi se između 50 i 80 miligrama kofeina.

-Kafa i čaj su napici koji se najčešće povezuju sa kofeinom, ali vredi pomenuti da i energetski napici sadrže značajne količine kofeina, ističe Suzi.

 

Hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock
Tagovi: kafa zdravlje