Čudesna mešavina koju ćete rado uvrstiti u svakodnevicu

Čudesna mešavina koju ćete rado uvrstiti u svakodnevicu

Autor: | 03/06/2018

0

Posebno ukoliko pijete više od jedne šolje kafe na dan, ukoliko osećate uznemirenost i želite da malo osvežite želudac, dodajte malo sode bikarbone u ovaj topli napitak. Neke kafe prirodno imaju veću koncentraciju kiseline u sebi, te kako bi je neutralisali, a i olakšali probavu, ova čudesna mešavina može vam biti od velike pomoći.

Soda bikarbona ili natrijum-bikarbonat je izvrsno prirodno pomagalo za neutralizaciju kiseline u organizmu, do kojeg može da dođe zbog preterane konzumacije slatke i masne hrane. Ima antialergijska, antiupalna i antigljivična svojstva.

Prstohvat sode bikarbone u kafi, odnosno jedna osmina kašičice po litru ovog napitka, na Zapadu slovi za svojevrsni narodni lek za neutralisanje kiseline. Takođe, oni koji su probali tvrde da se u takvoj kafi ne oseća ukus ovog praha.

Iako kombinacija kafe i sode bikarbone nije poznata u našim krajevima, stručnjaci tvrde da zaista može da spreči pojavu kiselosti u organizmu.

Najgora kombinacija su zapravo kafa i mleko, jer beli napitak pojačava kiselost organizma, pa bi osobe koje imaju osetljiv želudac trebalo da izbegavaju ispijanje kafe na ovakav način.

Ipak, nutricionista Marija Andrijašević upozorava da imate u vidu da soda bikarbona u kafi može da ima i neke nuspojave na organizam, poput pojačanih gasova, smanjenja apsorpcije kalcijuma i opšti uticaj na probavu.

hellomagazin.rs Guliver/Getty
Tagovi: kafa zdravlje