Posebno ukoliko pijete više od jedne šolje kafe na dan, ukoliko osećate uznemirenost i želite da malo osvežite želudac, dodajte malo sode bikarbone u ovaj topli napitak. Neke kafe prirodno imaju veću koncentraciju kiseline u sebi, te kako bi je neutralisali, a i olakšali probavu, ova čudesna mešavina može vam biti od velike pomoći.
Soda bikarbona ili natrijum-bikarbonat je izvrsno prirodno pomagalo za neutralizaciju kiseline u organizmu, do kojeg može da dođe zbog preterane konzumacije slatke i masne hrane. Ima antialergijska, antiupalna i antigljivična svojstva.
Prstohvat sode bikarbone u kafi, odnosno jedna osmina kašičice po litru ovog napitka, na Zapadu slovi za svojevrsni narodni lek za neutralisanje kiseline. Takođe, oni koji su probali tvrde da se u takvoj kafi ne oseća ukus ovog praha.
Iako kombinacija kafe i sode bikarbone nije poznata u našim krajevima, stručnjaci tvrde da zaista može da spreči pojavu kiselosti u organizmu.
Najgora kombinacija su zapravo kafa i mleko, jer beli napitak pojačava kiselost organizma, pa bi osobe koje imaju osetljiv želudac trebalo da izbegavaju ispijanje kafe na ovakav način.
Ipak, nutricionista Marija Andrijašević upozorava da imate u vidu da soda bikarbona u kafi može da ima i neke nuspojave na organizam, poput pojačanih gasova, smanjenja apsorpcije kalcijuma i opšti uticaj na probavu.
Pročitajte još
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
18/12/2025
Saznajte višeRoland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
Roland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
18/12/2025
Saznajte višeOve "otrovne strele“ danas izbacite iz spavaće sobe, ogledalo odmah
Feng šui saveti za spavaću sobu koje ćete odmah primeniti
14/12/2025
Saznajte višeVreme je za prazničnu trpezu: Milica Milša ima savršen recept za rusku salatu
Recept Milice Milše za rusku salatu
13/12/2025
Saznajte više
