Da ne vežbate uzalud: Obrok nakon treninga ima povoljan efekat

Da ne vežbate uzalud: Obrok nakon treninga ima povoljan efekat

Autor: | 20/06/2018

0

Preporuka je da u roku od jednog sata od završetka treninga pojedete bananu, jabuku ili parče sira

Da li posle završetka vežbanja u teretani ili na otvorenom uopšte nemate apetit ili poželite da odmah nešto pojedete? Ako spadate u prvu grupu, možda bi trebalo da razmislite o svojim navikama, jer izbegavanje hrane posle treninga može nepovoljno da utiče na ostvarenje vašeg cilja da izgubite poneki kilogram i zategnete telo.


Različiti su razlozi za izbegavanje hrane odmah posle treninga. Neki smatraju da će na taj način poništiti sav trud koji su uložili kako bi liniju doterali do savršenstva, a nekima se, jednostavno, ne jede. Za gubitak želje za hranom kriv je grelin, hormon apetita, čiji se nivo posle vežbanja smanjuje (ponekad su potrebna i tri sata da bi se vratio u normalu). Zato je važno da se, ipak, počastite užinom, kako ne biste ubrzo osetili preveliku glad.

Preporuka je da u roku od jednog sata od završetka treninga pojedete bananu, jabuku ili parče sira. Možete i da popijte jogurt ili malo čokoladnog mleka. Važno je da obnovite energiju tako što ćete uneti malo ugljenih hidrata i proteina. Na taj način isplatiće vam se sav onaj znoj koji ste ostavili na strunjači ili nekoj od sprava u teretani.

Hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock
Tagovi: trening