Zujanje u ušima: Još jedna posledica stresa i napetosti

Zujanje u ušima: Još jedna posledica stresa i napetosti

03/07/2018

0

Stalno zujanje u ušima neugodno je, ali nema mesta panici jer nije nužno reč o hroničnom tinitusu, već može biti posledica stresa i napetosti te će proći kada prebrodimo ta krizna stanja, upozoravaju stručnjaci.

Zapravo buka u ušima sasvim je normalna "i svako to proživljava", kaže doktorka Birgit Majurek iz Centra za tinitus u berlinskoj univerzitetskojj bolnici Charite.

Stres, čudni zvukovi i emocijama vrlo nabijene situacije razlog su zašto se u mozgu oslobađa element koji preuzimaju slušne stanice.

Uobičajeno, nevažne zvukove filtriramo, izbacujemo ih, ali i najmanji poremećaj u slušnom procesu tela može biti razlog da filter ne funkcioniše. U tom slučaju naš mozak počinje da beleži svaku buku: metež, pucketanje, pištanje aparata, pulsiranje, svako to doživljava na svoj način i na sopstvenoj frekvenciji.

Najčešće buka nestaje nakon kratkog vremena i postavlja se pitanje "što je bio okidač za njeno aktiviranje".

Stoga bi ljudima koji neprestano doživljavaju takva iskustva bilo dobro da zapisuju situacije u kojima nastupaju takve vrste slušne osetljivosti.

Hoće li buka postati hronična zavisi o tome koliko su snažni njeni okidači. Na primer, važno je znati nastupa li ta buka u trenutku kada se bojimo, kada nam je neugodno, kada smo iznervirani ili čak ulazimo u depresivno stanje.

To može značiti da nam je "buka" pohranjena u mozgu.

Ako zujanje potraje duže od tri mjeseca, smatra se hroničnim. Moglo bi se raditi o tinitusu tek onda kada stalno zujanje snažno remeti svakodnevni život pojedinca pogođenog tom pojavom.

Tinitus je osećaj zvuka kao zujanje ili šum u jednom ili oba uha bez odgovarajućeg spoljnog podražaja i nije bolest, već simptom koji može biti izazvan na primere upalom uha ili nuspojava uzimanja nekih lekova.

Hellomagazin.rs/Marija Milenković Guliver/Thinkstock
Tagovi: stres zdravlje

Pročitajte još

Najnovije vesti