Festival na Paliću: Mileni Dravić nagrada za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji

Festival na Paliću: Mileni Dravić nagrada za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji

Autor: | 18/07/2018

0


Glumici Mileni Dravić, prvom laureatu nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji i počasnoj predsednici Saveta Festivala evropskog filma Palić, večeras je na Letnjoj pozornici uručen srebrnjak povodom 25. izdanja palićkog festivala.

Direktor festivala Radoslav Zelenović rekao je da je mnogo toga iza njih, ali da je konstanta FEF od prvog dana bila Milena Dravić.

-Ona je u najkritičnijim godinama bila sa nama, krajem devedesetih i početkom novog milenijuma. Zasipala nas je svojom ljubavlju, pomogla nam da opstanemo i svojim profesionalizmom učinila da od male smotre dođemo prošle godine do titule najboljeg evropskog filmskog festivala, istakao je Zelenović.

Milena Dravić, koju je publika na nogama pozdravila dugim i gromoglasnim aplauzom, zahvalila je Paliću i dodala da je srećna što je deo festivala, da je svim srcem radila da on opstane.



-Bila je to bitka, borba, ipak se uspelo. Srećna sam što sam ponovo ovde, sa publikom na Paliću, dugo se nismo videli, ovo je značajan dan za mene. Volim vas sve, r
ekla je Dravićeva.

-Vi kao publika možete da pomognete da se ovaj festival i dalje razvija. Vi ste borci za umetnost i kulturu ove zemlje,
poručila je Dravićeva okupljenima na Letnjoj pozornici koji su imali priliku da pogledaju i Mali film o velikoj Mileni, reditelja Miloša Radovića.

U prostorijama Otvorenog univeziteta u Subotici danas je otvorena izložba fotografija „Milena“ autora Maje Medić i Stefana Arsenijevića, koja svedoči o bogatoj karijeri Milene Dravić.

Predstavljena je monografija koju je o divi jugoslovenskog i srpskog filma priredila Tatjana Nježić kao 22. knjigu u ediciji posvećenoj laureatima „Dobričinog prstena“.

Hellomagazin.rs Antonio Ahel/ATAImages, Instagram
Tagovi: milena dravić