Doneli poseban sjaj festivalu:  Emir Kusturica i bivši urugvajski predsednik zvezde  Mostre (foto)

Doneli poseban sjaj festivalu: Emir Kusturica i bivši urugvajski predsednik zvezde Mostre (foto)

Autor: | 04/09/2018

0

Najnoviji film Emira Kusturice „El Pepe, jedan uzvišeni život“, dokumentarac posvećen Hoseu Muhiki, imao je svetsku premijeru na 75. Mostri. Srpski reditelj i bivši urugvajski predsednik upisali su se među zvezde ovogodišnjeg venecijanskog festivala.

Emir Kusturica kod urugvajskog predsednika Muhike

Kusturica je više od dve godine snimao dokumentarac o Hoseu Pepeu Muhiki, bivšem predsedniku Urugvaja kojeg su često nazivali "najsiromašnijim predsednikom na svetu", jer je živeo preskromno i 90 odsto predsedničke plate davao siromašnima.

Miloš Biković i Barbara Tatalović: Par koji je zaintrigirao Veneciju (foto)

A post shared by GeoMovies (@geo_movies) on Sep 3, 2018 at 10:07am PDT

Muhika je svoju slavu stekao od 2010. do 2015. godine kada je bio na čelu Urugvaja, a živeo u rustičnoj kući, vozio svoju staru folksvagen bubu i veći deo svoje plate donirao u dobrotvorne svrhe. „Najsiromašniji predsednik na svetu”, kako su ga svojevremeno nazvali pojedini mediji zbog njegovog skromnog života, pažnju je tokom svog mandata privlačio kritikujući kapitalizam i konzumerizam na međunarodnim samitima i u Ujedinjenim nacijama.


Muhika je podjednako poznat po posvećenosti svom tronožnom psu, ali i inicijativama za legalizaciju marihuane, abortusa i gej brakova. Njegovi nezadovoljni saveznici zameraju mu što nije ispunio obećanja kao što je reforma obrazovanja, dok ga neprijatelji krive za porast kriminala i osuđuju zbog toga što je pripadao gerili. Pojedini ljudi u Urugvaju ne vole to što on radi, što je normalno. Ipak, on je popularan širom sveta, mada nije popularan koliko bih ja želeo, rekao je Kusturica.

A post shared by Violeta Bava (@violbava) on Sep 3, 2018 at 5:42am PDT


Sa izgužvanim džemperima i razbarušenim obrvama, Muhika ne nalikuje filmskim zvezdama, primećuje AFP, ali za autora filmova „Crna mačka, beli mačor” i „Podzemlje” on je ikona. Komplikovana istorija ove zemlje i bilo koje druge zemlje sažeta je u Muhikinom iskustvu, objasnio je Kusturica svojevremeno.

Hellomagazin.rs Guliver/Getty, Instagram

Najnovije vesti