Hidratacija – prijatelj u borbi protiv hipertenzije

Hidratacija – prijatelj u borbi protiv hipertenzije

Autor: | 18/09/2018

0

Prema najnovijim procenama, od visokog pritiska u svetu boluje svaki peti, a u Srbiji svaki drugi građanin. Ova bolest nekada se smatrala bolešću starih, no danas je sve prisutnija u drugoj i trećoj deceniji života. Prema navodima stručnjaka, problemi sa krvnim pritiskom kod mladih posledica su činjenice da mladi previše vremena provode za kompjuterom, nemaju fizičku aktivnost, hrane se nezdravo, uglavnom namirnicama koje obiluju solju i masnoćama, koriste alkohol. Sa druge strane, oni koji su zaposleni suočavaju se i sa dodatnim stresom i satima provedenim u jednom položaju.

Veoma je važno govoriti o problemu hipertenzije, ali i ukazati koliko je važno učiniti sve da do problema sa srcem ne dođe. Jedan od načina prevencije je i redovna fizička aktivnost ali i pravilna hodratacija. Čak i rekreativno bavljenje sportom ili blage šetnje umnogome podižu životnu energiju i čine organizam otpornim na bolesti. Ali svako angažovanje mora biti praćeno redovnom konzumacijom kvalitetne vode koja obnavlja utrošenu energiju, regeneriše ćelije i podiže životni tonus.

„Postoji veći broj preporuka o izboru flaširane vode za piće a za naše podneblje čini se da je posebno važna preporuka američkog Udruženja za srce koja se odnosi na izbor vode u cilju smanjenja rizika od hipertenzije, imajući u vidu činjenicu da veliki deo naše populacije pati od visokog pritiska. Naime, u cilju prevencije i lečenja hipertenzije, Udruženje preporučuje da sve osobe (posebno hipertoničari) smanje sadržaj natrijuma (kuhinjske soli) u hrani i napicima koje unose, a posebno su korisne niskomineralne vode koje imaju manje od 20 miligrama natrijuma po litru“, navodi profesor dr Sergej Ostojić lekar i fiziolog vrhunskih sportista sa višedecenijskim iskustvom.

Ne postoji izgovor da zanemarite svoje zdravlje. Nikakvi planovi, ciljevi i rokovi ne mogu zameniti zdravlje. Ne treba zaboraviti da je jedino zdrav i zadovoljan čovek pun energije potrebne za ostvarenje svih izazova. Zato napunite čaše i flaše čistim zdravljem, neprocenjivim kapljicama osveženja koje će poput hrabrog vojnika stati na branik vašeg srca.

hellomagazin.rs Promo