Tehnike koje će vam pomoći: Tri stvari koje vredi preispitati na početku nove godine

Tehnike koje će vam pomoći: Tri stvari koje vredi preispitati na početku nove godine

Autor: | 02/01/2019

0

Baš kao i kod bilo kojeg organizovanog ormara, važno je izdvojiti ono što više ne nosimo ili ne trebamo te pronaći ono što nam odgovara, kako bismo napravili mesta za novu „garderobu“ koju stvaramo. Kad se metafora ormara preslika na život, to znači da moramo da uklonimo sve one toksine i energetske vampire kako bismo stvorili čist prostor za dodavanje novih strasti i svrhe.

Sara Kuirikoni, sertifikovana instruktorka joge i preduzetnica koja je preživela rak, u svojoj knjizi Living Cancer-Free: A Warrior's Fall and Rise Through Food, Addiction, and Cancer, inspiše nas da povratimo kontrolu nad svojim životima i deli tri stvari koje treba pustiti u novoj godini.

Detoksikujte odnose

Kažu da smo najsličniji s pet osoba s kojima smo najčešće okruženi. U najboljem slučaju, tih nam je petoro ljudi vrlo važno pa nas inspirišu da budemo najbolja moguća verzija sebe. Ali, šta ako to nije slučaj?

Neke osobe ne možemo tako lako isključiti iz našeg života, ali možemo da ograničimo vreme koje provodimo s onima koji nas iscrpljuju i maksimalno povećamo vreme provedeno s onima koji nas inspirišju i podržavaju naša uverenja, snove i razmišljanja.

Razmislite o svojim vezama i pet osoba s kojima ste trenutno najviše okruženi. Razmotrite njihove karakteristike, osobine ličnosti, manire, trenutnu ulogu u vašem životu i buduće težnje. Slažu li se s vašima? Budite iskreni. Sada razmislite o pet osoba u vašoj zajednici koje vas inspiriršu, podržavaju i / ili vas mentorišu da budete bolji. Pozovite jednu od tih osoba na kafu ili ručak, razgovarajte o svojim ciljevima i namerama. Neka to bude tačka slušanja i učenja od druge osobe – ako se okružite onima koji imaju sličan način razmišljanja i življenja, biće vam lakše da krenete napred u smeru kojim priželjkujete.

Otpuštanje materijalnih privrženosti

Zatvorite oči i zamislite dan bez svog mobilnog telefona. Nije tako loše, zar ne? Verovatno će vas preplaviti mir, a život će se nastaviti dalje, barem u vašoj glavi. Sada razmislite o danu kada ste zaista zagubili telefon – jeste li još uvek ta mirna i cool osoba koju ste zamislili? Gotovo sigurno ne.

Možda u vašem slučaju ne mora biti reč o moblnom, ali razmislite na trenutak: za šta ste vezani? Je li to materijalni objekt? Je li to titula na poslu? Šta biste bili bez njega? Odvajanje od takvih vrsta privrženosti u prvom redu započinje sa svesnošću.

Jednom kad postanete svesni svojih vezanosti, uzmite komad papira i napišite odgovor na sledeća pitanja: Kakav vam osećaj ili emocije donosi ova vezanost? Koju vam sigurnost daje? Kako podstiče vaš ego? Pokazujete li je ponosno drugima? Osećate li se zbog toga privlačniji, bogatiji, inteligentniji…?

Budite iskreni prema sebi – ne postoje ispravni ili pogrešni odgovori, samo vaša istina. Kada završite s pitanjima, uzmite papir, zgnječite ga u lopticu i bacite ga. Zatvorite oči i zamislite da ta stavka više ne postoji. Primetite kakve se emocije ili strahovi pojavljuju.

Zatim se zapitajte sledeće: Sprečava li vas sigurnost ove stavke od napredovanja i kretanja napred? Jeste li zbog toga ikada žrtvovali bilo koji aspekt svojih odnosa? Koje slobode žrtvujete da biste zadržali tu stavku? Što je najvažnije, želite li da nastavite ovu povezanost (zavisnost?) o toj stavci? Ako je tako, nastavite dalje. Ako je odgovor ne, razmislite kako možete da smanjite taj nivo privrženosti ili ga potpuno uklonite.

Ponavljajte ovu vežbu iznova i iznova, dok god je smatrate korisnom, preispitivanjem različitih vrsta privrženosti ili preispitivanjem istih, ako je potrebno. Ideja je pronaći slobodu uklanjanjem stvari o kojima smo ovisni. Od čega ćete se odvojiti kako biste stekli više lične slobode?

Inventar uma

Nazovite to meditacijom ili vežbanjem svesnosti, kako već želite, ali svima je potreban povremen beg u samoću i pogled u dubine sebe. Meditacija ne mora biti ništa veliko ili posebno - tek kad vam ona postane bliska i razumljiva, moći ćete iskoristiti sve njene prednosti.

Povežite meditaciju sa svakodnevnim aktivnostima koje za vas postaju meditativne već samim time što ih radite sa svesnošću i pomnošću. Provedite veče u tišini, usredotočite se na osećaj peska pod nogama dok bosi hodate plažom ili se usredotočite na disanje dok čekate da provri voda za kafu. Odmaknite se od  onoga što vas muči, ali na način koji vama odgovara, i vežbajte svesnost u sadašnjem trenutku kad god za to pronađete priliku.

hellomagazin.rs Guliver/Getty/Thinkstock
Tagovi: meditacija život