Nekoliko lekara potvrdilo je teoriju o tome, da čokolada bolje pomaže u otklanjanju problema sa disanjem i problema sa kašljem nego sirup. Doktor za kardiovaskularne i disajne bolesti Alin Moris (Alyn Morice), govorio je za “The Sun” i objasnio je zašto on veruje u teoriju sa čokoladom.
Ovaj doktor kaže kako je sproveo istraživanje u kojem je učestvovalo 163 ljudi koji su osetili znatnu razliku u disanju i smanjenje kašljanja, pošto su konzumirali čokoladu nekoliko dana uzastopno.
Međutim, ovo nije prvi put da se priča o čokoladi kao o leku. Naime, pre nekoliko godina su na jednom londonskom univerzitetu otkrili kako kakao ima veći uticaj na lečenje kašlja nego sirupi, prenosi klix.ba.
- Postoje dve razlike zašto čokolada može da smanji tegobe u grlu. Prva mogućnost jeste činjenica da čokolada, kao i med, formira sloj zaštite u grlu, pa se ono tako manje iritira i izaziva manje kašlja. Druga teorija je da čokolada sadrži sastojak koji se zove teobromin, a koji zaustavlja kašalj - kaže Moris.
U zaključku istraživanja se navodi kako čokolada smiruje završetke nerava koji iritiraju grlo i izazivaju kašalj i da je zato treba konzumirati kod upala grla ili iziritiranosti.
Pročitajte još
Četiri kore, čokolada, puding i maline: Recept za Baron tortu koju je Čkalja obožavao
Recept za Baron tortu
28/03/2024
Saznajte višeDivlja čaga, moćno oružje iz Sibira koje čuva vaše zdravlje
Ekstrakt divlje čage je moćni preparat iz Sibira
26/03/2024
Saznajte višeOvako se hranio genije: Nikola Tesla imao je veoma strog režim, a jedan obrok nikada nije preskakao
Ishrana Nikole Tesle bila je specifična
26/03/2024
Saznajte višeLilly Drogerie uručile donaciju Ženskom centru Milica
Lilly Drogerie uručile donaciju Ženskom centru Milica
25/03/2024
Saznajte višeOvako se sin uči da postane džentlmen i šmeker: Đoković uveo strogo pravilo Stefanu
Pravilo Novaka Đokovića za sina Stefana
23/03/2024
Saznajte više