Lekari potvrdili: Čokolada efikasnija u zaustavljanju kašlja od sirupa

Lekari potvrdili: Čokolada efikasnija u zaustavljanju kašlja od sirupa

Autor: | 14/01/2019

0

Nekoliko lekara potvrdilo je teoriju o tome, da čokolada bolje pomaže u otklanjanju problema sa disanjem i problema sa kašljem nego sirup. Doktor za kardiovaskularne i disajne bolesti Alin Moris (Alyn Morice), govorio je za “The Sun” i objasnio je zašto on veruje u teoriju sa čokoladom.

Ovaj doktor kaže kako je sproveo istraživanje u kojem je učestvovalo 163 ljudi koji su osetili znatnu razliku u disanju i smanjenje kašljanja, pošto su konzumirali čokoladu nekoliko dana uzastopno.

Međutim, ovo nije prvi put da se priča o čokoladi kao o leku. Naime, pre nekoliko godina su na jednom londonskom univerzitetu otkrili kako kakao ima veći uticaj na lečenje kašlja nego sirupi, prenosi klix.ba.

- Postoje dve razlike zašto čokolada može da smanji tegobe u grlu. Prva mogućnost jeste činjenica da čokolada, kao i med, formira sloj zaštite u grlu, pa se ono tako manje iritira i izaziva manje kašlja. Druga teorija je da čokolada sadrži sastojak koji se zove teobromin, a koji zaustavlja kašalj - kaže Moris.

U zaključku istraživanja se navodi kako čokolada smiruje završetke nerava koji iritiraju grlo i izazivaju kašalj i da je zato treba konzumirati kod upala grla ili iziritiranosti.

 

hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock

Pročitajte još