Kampanja Avona i Fonda B92: Rano otkriven rak dojke je izlečiv

Kampanja Avona i Fonda B92: Rano otkriven rak dojke je izlečiv

Autor: | 19/03/2019

0

Rano otkriven rak dojke je izlečiv - poruka je eminentnih stručnjaka, učesnika današnjeg panela kojim je kompanija Avon, u saradnji sa Fondom B92, obeležila 7. Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.

Organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, panel na temu “Značaj podrške u procesu lečenja raka dojke” otvorio je državni sekretar Ministarstva zdravlja, prof. dr Ferenc Vicko.

-Rak dojke nije jedan od vodećih, već je vodeći uzrok smrtnosti među ženama u Srbiji u zadnjih 40 godina, ali videli smo da u zemljama Zapadne Evrope i u Americi mortalitet opada i da su mogućnosti lečenja značajne, izjavio je Vicko.

-Što se tiče te sekundarne prevencije, ili ranog otkrivanja ili skrininga, pokušavamo da svake godine, svakog dana utičemo na našu zdrastvenu kulturu i ohrabrimo da se ide na preventivne preglede. Rak dojke je takav da se manifestuje tek posle dugog niza godina, a posle najmanje dve tri godine dođu u stadijum kad pacijent sam može da primeti promenu. I to nam daje dovoljno vremena za skrining da rano otkrijemo i kad rano otkrijemo onda bolest možemo da izlečimo. Naravno, pored toga nam je cilj i da lečimo i tu je Ministarstvo učinilo svoje i mogu ponosno da kažem da imamo lekove koje sad i neke evropske države nemaju.

Okupljeni lekari i aktivisti su još jednom apelovali na žene da redovno obavljaju preglede ističući da nema razloga za strah s obzirom da su mehanizmi podrške i borbe protiv ove maligne bolesti dobro razvijeni, a bolest izlečiva kada se otkrije u ranoj fazi.

Govoreći o najčešćem zloćudnom tumoru kod žena, doc. dr Ivan Marković, direktor Klinike za onkološku hirurgiju je istakao doprinos uspehu njegovog lečenja primenom najsavremenijih načina:

-Početak obaveznog organizovanog skrininga za rak dojke na državnom nivou, sve veća dostupnost digitalnih mamografa, ali i informacija koje doprinose podizanju svesti žena, dovode do otkrivanja raka dojke u ranijem stadijumu kod sve većeg broja žena. Rana dijagnostika omogućava ne samo velike šanse za izlečenje, već i za očuvanje ili rekonstrukciju obolele dojke, simbola ženstvenosti i materinstva.

Po smrtnosti od raka dojke, Srbija je druga država u Evropi, a u svetlu ovih podataka doc. dr Verica Jovanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ govorila je o neophodnosti sprovođenja preventivnih mera:

-Na teritoriji Republike Srbije u toku je četvrti ciklus organizovanog skrininga raka dojke. Od početka sprovođenja ovog programa do kraja 2018. godine, prema podacima Kancelarije za skrining raka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ otkriveno je oko 850 karcinoma dojke. Osnovni cilj ovog preventivnog programa je rano otkrivanje ove bolesti, što daje veće šanse za izlečenje i očuvanje kvaliteta života obolelih žena.-

Danas, kada je ova bolest i dalje jedan od vodećih uzroka smrtnosti među ženama u Srbiji i svake godine pogodi blizu 4000 žena u našoj zemlji, a gotovo 1600 njih godišnje izgubi bitku za život, od izuzetnog je značaja da se poruka da je rak dojke izlečiv ukoliko se otkrije na vreme pošalje što dalje. Deleći svoja iskustva, žene koje su se uspešno izborile sa rakom dojke i koje su nastavile da pomažu drugim pacijentkinjama, imaju značajnu ulogu u procesu izlečenja.

-Značaj psihosocijalne podrške u lečenju raka i naučno je dokazan i ukazuje da obolele žene koje su bile uključene u rad psihoterapijskih grupa, čak i u terminalnim fazama bolesti, živele su duplo duže od onih koje su kroz bolest prolazile bez ove podrške. – navela je Slavica Simić, direktorka Savetovališta za žene obolele od raka dojke “Jefimija” zaključujući da je neophodno da se u svim onkološkim centrima uspostave psiho-onkološka savetovališta koja bi obezbeđivala kontinuiranu psihosocijalnu podršku i rehabilitaciju tokom celog procesa lečenja.

Obeležavanje Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke otpočelo je 2013. godine, na inicijativu kompanije Avon i Fonda B92, a uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Time je stvorena prilika da se poruka o značaju ranog otkrivanja raka dojke još jednom ponovi javnosti, kako tema ne bi bila aktuelna samo tokom oktobra, meseca kada se obeležava Svetski dan borbe protiv raka dojke.

-U poslednjih nekoliko godina ima puno manifestacija podrške, dobija se utisak da ima puno organizacija i pojedinaca, ali često se može uočiti da je zapravo reč o procesu koji je iscepkan, nekoordiniran, bez neophodnog kontinuiteta. Veoma važno je da se sistemski uvežu sve snage i da se stvori veoma jak, predvidiv, precizan i sveobuhvatan, trajan mehanizam podrške od edukativnih i preventivnih aktivnosti, do podrške za vreme lečenja i posebno u fazi posle lečenja.– istakao je Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92.

-Za ovu veoma važnu temu kompanija Avon se na globalnom nivou zalaže od 1992, a u Srbiji ove godine proslavlja petnaestogodišnjicu Akcije za borbu protiv raka dojke.“Ponosna sam na naš jubilej, ali i na to što je naša pažnja u ovom periodu bila usmerena ne samo na podršku preventivi i dijagnostici, nego i na pomoć ženama kojima je dijagnostikovan rak dojke. Nastavljamo da podržavamo žene i onda kada žele da budu lepe, ali i kada je važno da budu jake i zdrave. Kao i do sada, ostajemo otvoreni i za saradnju sa svim institucijama i nevladinim organizacijama koje se bave pitanjem raka dojke i svima koji prihvataju ovu temu kao svoju odgovornost – istakla je Miroslava Marjanović Pavlović, direktorka kompanije Avon za Jadranski region.

Ovom prilikom dodeljeno je i priznanje za izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke koje je ove godine pripalo Vesni Imbronjev, medicinskoj sestri Preventivnog centra Doma zdravlja Novi Sad, koja je i osnivač Asocijacije za unapređenje zdravlja, predavač na osnovnim strukovnim studijama Farmaceutskog fakulteta u Novom Sadu i ICEPS-a u Beogradu. U poslednjih deset godina o pravilnoj tehnici samopregleda dojki edukovala je čak 17 659 žena.

Podršku obeležavanju Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, pored televizija s nacionalnom frekvencijom, pružili su i štampani mediji, kao i gradovi Beograd, Niš i Novi Sad, osvetlivši pojedine objekte roze bojom.

Hellomagazin.rs Promo
Tagovi: Avon zdravlje