Moskovska nedelja mode: Globalna pozornica za nove dizajnere i kulturnu raznolikost

Moskovska nedelja mode: Globalna pozornica za nove dizajnere i kulturnu raznolikost

Autor: | 05/03/2024

0

Ovog meseca ruska prestonica postaje centar svetske mode sa Moskovskom nedeljom mode (MFW), koja traje od 1. do 8. marta, i okuplja više od 120 dizajnera iz celog sveta. Sa impresivnom postavkom ne samo iz Rusije, već i iz Brazila, Indonezije, Kine, Indije, Turske, Južne Afrike, Kostarike, Etiopije i Egipta, Moskovska nedelja mode je više od same nedelje mode - to je mesto susreta globalnih talenata i rastućih tržišta.

ERMI Fashion Show at Moscow Fashion Week. Photo: Krutova Kseniya

 

U poslednje vreme Moskva je izgradila ime za sebe kao odskočna daska za dizajnere u usponu. Sa lokalnim brendovima, koji svake godine beleže porast od 10 do 15 odsto na ruskoj modnoj sceni, ovaj događaj stvara mogućnosti internacionalnim brendovima da predstave najnovije kreacije i da grade ključne poslovne veze preko granica. Sa pokrivenošću u više od pedeset zemalja, uključujući ključna tržišta u Evropi i Americi, doseg Moskovske nedelje mode je zaista globalan i emituje se preko niza digitalnih platformi svetskim ljubiteljima mode.

ZA_ZA Fashion Show at Moscow Fashion Week. Photo: Pasha Raw

 

Ovogodišnji događaj smešten je na dve ikonične lokacije: „Manjež“, glavna izložbena dvorana koja se nalazi u blizini istorijskih znamenitosti kao što su Kremlj i Crveni trg, i međunarodni RUSSIA EXPO u arhitektonski značajnom parku VDNH.

Otvaranje je obeležilo prisustvo mnogih medijskih i javnih ličnosti, kao i svetskih zvezda. Italijanska filmska ikona Ornela Muti, poznata po ulogama u kultnim filmovima „Fleš Gordon“ i „Oskar“, bodrila je svoju ćerku Naike Riveli, dok je hodala pistom za ruski brend Maison ESVE. Kineska glumica Lili Ji, poznata po ulogama u filmovima „Bitka za Pacifik - Pobuna“ i „Spasavaj se ko može“, u Moskvu je donela kolekciju tradicionalnih vintidž kineskih haljina, odajući počast svom poreklu i širenju kulturne mreže tokom Nedelje mode.

ZA_ZA Fashion Show at Moscow Fashion Week. Photo: Krutova Kseniya

 

Ruski dizajneri spajaju nasleđe sa inovacijama: na primer, Ermi integriše drevne dizajne kostima sa modernim tekstilima, dok mladi moskovski brend BITTE__RUHE istražuje estetiku sirena sa svojom linijom haljina i pantalona. Dodajući raznolikosti, brend KUZINA dobio je aplauze za svoj inkluzivni pristup, predstavljajući modele sa Daunovim sindromom - što svedoči širenju horizonata Moskovske nedelje mode.

ABZAEVA Fashion Show at Moscow Fashion Week. Photo: Anton Donikov

 

Međunarodni užitak nastavljen je indonežanskim brendom IRMASARI JOEDAWINATA koji je predstavio kolekciju inspirisanu mističnim obalama okeana, prihvatajući trend skromne mode koji dobija zamah širom sveta, uključujući Rusiju.

Privlačeći pažnju više od 70.000 posetilaca i pet miliona onlajn gledalaca svake sezone, Moskovska nedelja mode nudi nezamenljivu platformu dizajnerima koji žele da osvoje globalno tržište. Izvan piste, događaj obuhvata profesionalni izložbeni prostor koji privlači stotine butika, bogat program predavanja i radionica, čak i festival posvećen modi u filmu.

KUZINA Fashion Show at Moscow Fashion Week. Photo: Iv Gushchin

 

Svake godine Moskovska nedelja mode ne samo da ojačava svoj međunarodni položaj već slavi bogatu mrežu ruske i globalne kulture, čineći je nezaobilaznim datumom na međunarodnom kalendaru mode.

Za više informacija posetite sajt Moskovske nedelje mode.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Iv Gushchin

Pročitajte još