Znate li kako su nastali Barbika i Ken? Priča je pomalo bizarna, oni zapravo nisu momak i devojka, već...

Znate li kako su nastali Barbika i Ken? Priča je pomalo bizarna, oni zapravo nisu momak i devojka, već...

Autor: | 14/07/2023

0

Globus se ovih dana brže okreće oko svoje ose, a za to je kriva jedna lutka. Ne bilo kakva, naravno. Ona je tu već šest decenija, ali sada je dospela i na bioskopsko platno.

„Fabrika snova“ zauzela je roze poze i podigla raspoloženje na najviši nivo, jer se crvenim, to jest pink tepihom na premijerama i promocijama šeta – Barbika.

Gareth Cattermole/Getty Images

 

Najpopularnija lutka uveliko je zašla u sedmu deceniju „života“. Prvi model predstavljen je 9. marta 1959. godine, što bi mogao da bude podatak za rubriku „verovali ili ne“. Proizvela ju je kompanija „Mattel“, najveća fabrika igračaka na svetu.

Pročitajte: Ljubavna priča Kena i Barbike - Rajan Gosling u avanturi s atraktivnom glumicom

Kompaniju je osnovao Eliot Hendler, čija je supruga Rut „izumela“ Barbiku. Ideju je dobila posmatrajući ćerku Barbaru kako se igra sa papirnim lutkama. Inspirisana Bild Lili, strip-junakinjom lista „Bild“ koju je videla dok je putovala po Nemačkoj, osmislila je trodimenzionalnu igračku koja bi mogla da zaokupi pažnju devojčica, i tako je nastala Barbi. Ime je dobila po nadimku ćerke gospođe Hendler, koja je tada objasnila i filozofiju Barbike – devojčice, naposletku i žene, imaju izbor.

Hulton Archive/Getty Images

 

Prvi put lutka je predstavljena na sajmu igračaka u Njujorku. Nosila je jednodelni kupaći kostim sa printom zebre i bila je dostupna kao plavuša i brineta. No, na sajmu nije postigla značajniji uspeh. Rut je odlučila da pokuša još jednom pre nego što odustane od svoje zamisli. Dosetila se da bi mogla da reklamira Barbi na televiziji, pa se tako pojavila u Diznijevoj emisiji „Miki Maus šou“. Već te prve godine prodato je oko 350.000 lutaka, što je impresivan podatak.

Ian Waldie/Getty Images

 

Barbi je napravila pravu revoluciju u svetu igračaka i postala deo pop kulture. No, često se nalazila na udaru kritike jer je promovisala nešto nerealno, ideal ženske lepote koji je bio nedostižan, mnogi bi rekli i potpuno pogrešan. Ipak, interesovanje za nju nikad nije opadalo. U priču su se čak uključili renomirani kreatori poput Vere Vang i Ralfa Lorena ili kuće „Dior“”, „Versace“ i „Gucci“, koji su joj dizajnirali garderobu. Do sada je napravljeno više od milijardu odevnih komada.

Ian Waldie/Getty Images

 

Kao što znate, ova večno mlada lutka ima i dečka. Ken je dve godine mlađi, izašao je iz fabrike u martu 1961, a ime je dobio po Rutinom sinu Kenetu. Kad smo već kod kreatorke, pomenimo da je njena ćerka Barbara 2002. godine pomogla imenjakinji da ostavi otiske na holivudskoj Stazi slavnih.

Mattel

 

Evo još nekih zanimljivosti...

Plavuša je najpoznatija, ali tražene su i one drugačije. Tako se 1967. godine prvi put pojavila tamnoputa Barbika, koja je izazvala veliku pažnju. Danas postoji bezbroj verzija, neke su, između ostalih, inspirisane Amelijom Erhart, Fridom Kalo, Ešli Grejem… Promenila je više od osamdeset profesija. Barbi-rekord i dalje drži model „Tottaly hair“ iz 1992. godine, prodat u više od deset miliona primeraka.

Pročitajte: Advoa Aboa u svetu igračaka - Kad manekenka dobije barbiku sa svojim likom FOTO

Postoji više od sto hiljada ljudi čiji je hobi sakupljanje Barbika. Ako ste mislili da su devojčice u najvećem procentu, prevarili ste se. Uglavnom su to četrdesetogodišnjakinje, koje godišnje kupe bar dvadeset lutaka. Svake sekunde u svetu se prodaju dve Barbike. Originalna, iz 1959, prodata je za šest hiljada dolara.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Shutterstock

Slične Vesti

Pročitajte još