Pijanistkinja Julijana Šarac klasična dela približava široj publici - interesantnom ekranizacijom

Pijanistkinja Julijana Šarac klasična dela približava široj publici - interesantnom ekranizacijom

Autor: | 21/02/2017

0

Pijanistkinja, akademik i pedagog Julijana Šarac trenutno završava doktorske studije na prestižnom Sidnejskom univerzitetu, gde uporedo i predaje klavir, svoj inovativni umetnički rad opisuje i muzičkim spotovima koji su privukli veliko interesovanje.

U čemu je razlika u tvom pristupu klasičnoj muzici?

- Moj pristup klasičnoj ili drugim rečima "ozbiljnoj" muzici ima savremeni tretman. To se odražava kroz način na koji izvodim klasična dela, kao i eksperimentisanje kroz spoj klasične i pop muzike - poznatije u svetu kao "crossover" stil. Kada se radi o izvođenju dela u originalu, pokušavam da zainteresujem širu publiku najviše kroz interesantnu ekranizaciju. Snimiti Šopena u savremenom studiju sa besprekornom belom pozadinom je definitivno bio novitet u svetu ozbiljne muzike gde je publika naviknuta isključivo na koncertne dvorane. Inspiraciju sam pronašla u spotu tadašnjeg svetskog hita "Price Tag" pevačice Jessie J. Naišla sam na odlične kritike i komentare na društvenim mrežama, kao i podršku od domaćih i stranih televizijskih kuća kao što su CMusicTV u Londonu, RTS Digital i ostale koje emituju ovakvu vrstu muzike - kaže Julijana Šarac.

- Ovakve pozitivne reakcije su me me motivisale da nastavim dalje i snimim preko 40 videa koji su dostupni na Jutjubu. Velika potvrda uspeha je činjenica da sam primljena na doktorat na prestižnom Sidnejskom univerzitetu, gde mi je omogućeno da kroz naučni rad nastavim da istražujem na koji način vizuelni aspekat utiče na doživljaj muzike. Uz veliku borbu, posle završetka muzikologije i koncertnog smera, uspela sam da mi teza bude prihvaćena i da budem jedna od prvih studenata čiji je ovakav nekonvencionalni pristup naišao na veliku podršku i interesovanje od strane svetskih muzikologa i izvođača - kaže Julijana.

- Misija nas savremenih umetnika je da na razne načine ponudimo dela koja nisu usmerena samo kulturnoj eliti. Strog i rigidan pristup ozbiljnoj muzici može da doprinese još većem udaljavanju mladih generacija koje žive u "digitalnom" svetu. Nadam se da moj Jutjub kanal kao i albumi koji će uskoro biti završeninude interesantan sadržaj raznim ljubiteljima muzike, a i onima koji žele da se edukuju mužicki i razvijaju svoj ukus - zaključuje ona.

Komentari (0)

Loading
Bojan promo