Čeka nas mistična televizijska jesen: Dragan Bjelogrlić o seriji "Senke nad Balkanom"

Čeka nas mistična televizijska jesen: Dragan Bjelogrlić o seriji "Senke nad Balkanom"

Autor: | 06/03/2017

0

Emitovanje prve sezone serije "Senke nad Balkanom", u kojoj se Dragan Bjelogrlić našao u ulozi reditelja, glumca i producenta, najavljeno za jesen ove godine. Serija čija je radnja smeštena u period tridesetih godina prošlog veka u Kraljevini Jugoslaviji politički je triler sa elementima mistike i kao takva nešto je sasvim novo na ovom podneblju.

Beograd je predstavljen kao mesto u kojem se kriminal svodi na klasične pljačke, ubistva i trgovinu drogom. Sve je ovo snimljeno na jedan moderan način, sa dinamičnim kadrovima i dramatičnim scenama od kojih se naježite od glave do pete.

Dragan Bjelogrlić rešio najveću muku pokojnog Mande: Isplatio kredit od 86.000 evra

Na pitanje kako postiže da bude i reditelj i glumac i producent, Dragan Bejlogrlić kaže:

- Pa to je prvi put da sam sva tri. I jako je teško, i nikad to više neću da ponovim. Ovde imam pomoć nekoliko reditelja koji takođe režiraju, ali pošto sam osmislio celu seriju i vodim je, onda džaba. Mislim da nije dobro glumiti i režirati, u smislu da košta mnogo čoveka. Prvenstveno zdravlja.

On kaže da je pokretač cele priče mističnog karaktera.

- Uvek ljudi tragaju za nečim što je više od života i tako i mi imamo nešto što se pojavilo u Beogradu i što se čini da je više i značajnije od svega i to onda natera ljude da polude i onda se dešavaju problemi - objašnjava Bjelogrlić, a piše "Blic".

Tužni momenti iz života Dragana Bjelogrlića

On je objasnio i zašto se, nakon projekta "Montevideo..." odlučio za seriju koja takođe predstavlja jednu epohu.

- Kad sam proučavao taj period shvatio sam koliko je bio pun zanimljivih i kontroverznih stvari o kojima mi ne znamo ništa. Dovoljno je pomenuti da je postojao stariji brat Aleksandra Karađorđevića, Đorđe Karađorđević, koji je proglašen ludim, da bi Aleksandar Karađorđević bio kralj, a koga igra Žarko Laušević. Pa recimo najmoćniji čovek Petar Živković, koji je bio crnorukaš, pa belorukaš, a u stvari je bio gej, pa ruska emigracija koja je bila jako značajna, pa ruski kozaci koji su se šetali u uniformama i koje niko nije mogao da legitimiše u Beogradu dugi niz godina jer su bili pod zaštitom kralja i državne bezbednosti, i mnogo ozbiljnih stvari...

 

Na pitanje da li je razmatrao mogućnost da uradi jednu seriju koja bi realno opisala današnjicu, Dragan Bjelogrlić ne otpisuje takvu mogućnost

- Najradije bih uradio seriju koja bi počela nekih 80-ih godina i pratila četiri prijatelja do, recimo, ubistva Zorana Đinđića. Četiri prijatelja koja odrastaju u komunizmu, sazrevaju u 90-im i završavaju svoju priču negde u prvoj deceniji dvehiljaditih, i to bi bilo još brutalnije nego ovo. Još ne znam da li ću to ikad uraditi.

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Antonio Ahel/ATA Images

Najnovije vesti