Danas je Svetski dan pozorišta

Danas je Svetski dan pozorišta

Autor: | 27/03/2017

0

U pozorištima širom sveta 27. mart obeležava se kao Svetski dan pozorišta, koji svake godine čitanjem poruka istaknutih pozorišnih radnika podseća javnost na snagu izvođačkih umetnosti i umetničkog stvaralaštva.

Svetski dan pozorišta pokrenuo je Međunarodni teatarski institut ITI, koji organizuje pisanje svetske poruke. Ovogodišnju međunarodnu poruku napisala je francuska filmska i pozorišna glumica Izabel Iper.

Ona se u svojoj poruci osvrnula na poruke koje su za Svetski dan pozorišta 1964. napisali Lorens Olivije, te 1962. Žan Kokto, istakavši kako se ona tome uglednom društvu pridružuje kao osma žena pozvana da prenese poruku o jednom "svakako ne običnom danu u našoj svakodnevnici".

Monika Beluči voditeljka 70. Filmskog festivala u Kanu, Almodovar predsednik žirija

- Svetski dan pozorišta oživljava orgoman prostor-vreme, jer pozorište je vrlo snažno, ono se opire, nadživljuje sve, ratove, cenzure, nedostatak novca, ima obilan život koji prkosi prostoru i vremenu, najsavremeniji komadi napajaju se prošlim veklovima, najklasičniji repertoari postaju moderni svaki put kad ih iznova postavljamo - kazala je Iper.

Za nju pozorište predstavlja "onog drugog - ono je dijalog, odsutnost mržnje", rekla je.

- Verujem u zajednicu, u prijateljstvo publike i glumaca, u jedinstvo svih onih koje pozorište spaja, onih koji ga pišu, koji ga prevode, onih koji ga rasvetljavaju, oblače, dekorišu, onih koji ga izvode, koji ga čine, koji u njega odlaze. Pozorište nas štiti, pruža nam zaklon. Mislim i da nas voli, onoliko koliko mi volimo njega - dodala je, zaključivši rečima jednog "reditelja stare škole": "Mesta za pozorište!".

Svetski dan pozorišta obeležava se od 1962., na 27. marta, datum povezan s otvaranjem prve pozorišne sezone u Teatru nacija u Parizu. Među autorima koji su pisali poruke za taj dan impresivna su imena - uz Žana Koktoa i Lorensa Olivijea, svoje su misli o važnosti i ulozi teatra dosad tim povodom svetu preneli Artur Miler, Piter Brik, Ežen Jonesko, Ričard Barton, Elen Stjuart, Edvard Albi, Vaclav Havel, Dario Fo.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/thinkstock