Savršeno nalakirani nokti u devet koraka

Savršeno nalakirani nokti u devet koraka

Autor: | 10/05/2017

0

Želite sjaj na noktima, dugotrajan i lep manikir kao da ste upravo izašle iz salona? Evo jednostavnih saveta za savršen manikir u kućnoj radinosti

1. Omekšajte nokte i zanoktice.

Umočite prste na nekoliko minuta u toplu vodu i kupku, kako bi ih omekšali. Tako ćete ih lakše očistiti, pogurati i iseći zanoktice.

2. Izaberite lep oblik
Najpoželjniji oblik noktiju na rukama je onaj koji oponaša luk podnožja nokta – lagano zaobljen ili ovalan. Na rukama izbegavajte četvrtasti ili špicasti oblik noktiju. Ipak, za nokte na nožnim prstima važi drukčije pravilo: njih secite četvrtasto kako biste izbjegli bolno urastanje noktiju. Dužinu noktiju prilagodite svom stilu života i ukusu.

3. Turpijajte u samo jednom smeru

Nokte turpijajte uvek u jednom smeru! Ako stalno menjate smer turpijanja možete oštetiti višestruke slojeve proteina ili keratina koji čini nokat, što može dovesti do ljuštenja ili pucanja noktiju.

4. Koristite bazni lak
Podloge ili bazni lakovi za njegu i učvršćivanje noktiju pomoći će da vam nokti budu otporniji, da lakše nanesete lak u boji te da njegova boja duže traje. Ako su vam nokti slabi i skloni pucanju, izaberite bazni lak s proteinima i/ili vitaminom B.

5. Lakirajte u dva smera
Nokte lakirajte prvo vertikalno, od korena do vrha noktiju, a zatim pređite četkicom vodoravno i prekrijte delove gde je boja slabija.

6. Dva sloja + nadlak

Ako se pitate da li se lak nanosi u dva sloja, odgovor je: da! Kod nanošenja prvog sloja, lak neka bude malo obilniji na četkici, a drugi sloj laka nanesite lagano i u maloj količini (ocedite četkicu s obe strane pre nanošenja). Ako želite nokte kao iz salona ne zaboravite ni treći sloj – tzv. top coat, koji će noktu dati završni sjaj, ali boji zaštitu.

7. Nega uljima
Svakodnevno na nokte utrljajte malo hranjivog ulja, kao što je bademovo ili maslinovo. Ulje će ojačati i nokte i kožu oko noktiju. Za nokte koju su krhki i lomljivi odlična prirodna pomoć je i smesa od limuna i meda. Utrljajte je na nokte i ostavite pola sata da deluje.

8. Strpljivo sa sušenjem

Da, postoje brzo sušeći lakovi, kao i trikovi za sušenje noktiju (kao što je npr. stavljanje ruku/stopala pod mlaz hladne vode), ali setite se šta vam kažu u salonu: Sednite i sačekajte da se lak osuši...

9. Obnavljajte nadlak
Dobar manikir trebalo bi da potraje bar nedelju dana, nakon toga u pravilu morate sve ispočetka jer notki brzo rastu. Ako želite da produžite njenu trajnost, svaka dva-tri dana na nokte nanesite ponovno sloj nadlaka.

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock
Tagovi: manikir nokti