"Skupljačima perja" udarni termin u Kanu, na Kroazetu stiže i Olivera Katarina

"Skupljačima perja" udarni termin u Kanu, na Kroazetu stiže i Olivera Katarina

Autor: | 16/05/2017

0
Foto Janko Petković

Na 70. Kanskom festivalu, koji počinje u sredu, 17. maja, u okviru zvanične selekcije - programa Kanski klasici (Cannes Classics) - biće prikazan film "Skupljači perja" (1967) Aleksandra Saše Petrovića.

iće to prvi put za 14 godina, koliko ovaj program postoji, da je u selekciju uvršten jedan srpski (jugoslovenski) film. Najveće zasluge za to pripadaju Jugoslovenskoj kinoteci koja je ove godine napravila restaurisanu kopiju "Skupljača perja" i ponudila je Kanskom festivalu.

 

- Osim što prikuplja i čuva filmove, Kinoteka ima zadatak i da ih promoviše, kako na domaćem tako i na međunarodnom polju. Pedesetogodišnjica premijernog prikazivanja "Skupljača perja" i kanske nagrade (Gran pri) koju je tom prilikom osvojio bio je dovoljan razlog da se u ime Kinoteke, ali i u ime nekoga ko je i sam selektor jednog festivala, obratim kolegama iz Kana sa preporukom da je pola veka od premijernog prikazivanja ovog filma na Kroazeti idealna prilika za prikazivanje novoizrađene kopije - kaže za "Blic" Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i umetnički direktor/selektor FEST-a.

Kolege iz programa Kanskih klasika zahvalile su se na preporuci i ubrzo nakon toga obavestile Jugoslovensku kinoteku da je film uvršten u selekciju.

- Film će biti prikazan 24. maja Dvorani "Bunjuel" u udarnom terminu od 21:30h, na zadovoljstvo svih nas u zemlji a rekao bih i na zadovoljstvo međunarodne publike. Time mislim, pre svega, na neke mlađe generacije koje će moći prvi put da se sretnu sa ovim remek-delom srpske, jugoslovenske, evropske pa i svetske kinematografije, s obzirom da je film bio i među pet nominovanih za nagradu Oskar i da je doživeo veliki uspeh u svetu - ističe Pantelić.

 

Projekciji će prisustvovati i glavna glumica iz filma, Olivera Katarina, nažalost jedina preživela od glavne ekipe.

- Ljudi sa festuvala su sa posebnim zadovoljstvom odreagovali na tu vest a predviđeno je i da se gospođa Olivera Katarina obrati publici tom prilikom - napomenuo je Jugoslav Pantelić.

 

- To će izvesno biti još jedna odskočna daska za ponovnu svetsku promociju ovog Petrovićevog klasika. Po informacijama koje imam, učešće u programu Kanski klasik "Skupljačima perja", već je obezbedilo ponovnu bioskopsku distribuciju u Francuskoj koja je zakazana za oktobar 2017 - rekao je Pantelić u ranijoj izjavi za medije.

 

Film „Skupljači perja“ snimljen je u produkciji Avala filma iz Beograda i jedan je od najznačajnijih ostvarenja Aleksandra Saše Petrovića. Radnja filma bavi se životom Roma u jednom selu na severu Vojvodine, njihovim tragičnim sudbinama i nesrećnim ljubavima. Glavne uloge igraju Bekim Fehmiu, Olivera Katarina, Gordana Jovanović, Bata Živojinović, Mija Aleksić i Rahela Ferari.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs/m.g. Janko Petković/Hello

Pročitajte još