Kansko razočarenje za jubilej: Ovo su najveći favoriti za "Zlatnu palmu"

Kansko razočarenje za jubilej: Ovo su najveći favoriti za "Zlatnu palmu"

Autor: | 28/05/2017

0

Kada su videli imena autora čiji filmovi su se našli među 19 odabranih za prestižnu Zlatnu palmu, brojni kritičari su već prognozirali da će 70. Kan ponuditi jedan od najboljih programa u poslednjih 10 godina. No, kako se jubilarno izdanje festivala bliži kraju (svečano zatvaranje uz dodelu nagrada počinje večeras u 19.15), to prvobitno ushićenje sve više splašnjava.

Nijedan film nije uzburkao duhove niti razvalio u najboljem mogućem smislu, pa neki mediji prenose da je pred kraj festivala atmosfera neobično tiha. Tome su, nesumnjivo, doprineli teroristički napad u Mančesteru i ekstremno pojačane mere obezbeđenja na Kroazeti.

Prema tradicionalnoj anketi, koju među kritičarima sprovodi ugledni "Skrin dejli internešenel", ubedljivo najvišu ocenu ima film "Bez ljubavi" (Nelyubov) Andreja Zvjaginceva, dok su iza njega "Zadivljeni" (Wonderstruck) Toda Hejnsa i "Kvadrat" (Square) Rubena Ostlunda.

 

Doduše, tri poslednja filma na programu u tom trenutku su bila neocenjena: "Niotkuda" Fatiha Akina, "Dvostruki ljubavnik" Fransoa Ozona i "Nikad niste zaista bili ovde" Lin Remzi.

Da Zvjagincev ima najviše šansi slaže se i Blicov sagovornik sa lica mesta Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i selektor Festa.

- Ruski autor je zaista kvalitativno dominantan u do sada viđenom programu. Reditelj "Povratka" i "Levijatana", filmom "Bez ljubavi" nastavlja tamo gde je stao, sa još jednim ranijim kanskim adutom, filmom "Elena" - ističe Pantelić.

Film "Bez ljubavi" bavi se imućnim ruskim parom koji prolazi kroz razvod, usred kojeg im nestaje 12-godišnji sin.

- Surove krajnosti posledica su sukoba supružnika koji, ophrvani sobom, zaboravljaju na život nekoga ko je direktna i najveća žrtva njihove neodgovornosti. Položaj deteta u razorenim porodicama kod Zvjaginceva je predstavljen na način koji ovu temu (čestu inspiraciju umetnika) donosi kao potpuno ili u najvećoj meri novu. Uz izuzetan glumački ansambl i očekivanu poetiku režije ovog sineaste, "Bez ljubavi" stavlja Zvjaginceva rame uz rame sa njegovim dosadašnjim najvećim uspesima. Ruski reditelj je već zaslužio Zlatnu palmu filmom "Levijatan" koja mu je nepravedno izmakla (te godine nagrađen je "Zimski san” Nurija Bilgea Džejlana) - smatra Pantelić.

Kod britanskih kladioničara "Bez ljubavi" se nalazi na drugom mestu. Oni zasad najveće šanse daju dosadašnjem miljeniku festivala, Austrijancu Mihaelu Hanekeu, čija su prethodna dva filma osvojila Zlatnu palmu: "Bela traka" (2009) i "Ljubav" (2012). Kritičari pak tvrde da je u najnovijem filmu "Srećan kraj" (Happy End) Haneke pokazao već viđenu sadističku mizantropiju, otuđenost i korupciju vrednosti u priči o bogatoj porodici iz Kalea, grada pogođenog prilivom izbeglica, koja ne preza ni od čega da stekne profit i moć.

 

Jugoslavu Panteliću Hanekeov film se, pak, dopao:

- "Srećan kraj" je direktan nastavak filma "Ljubav". To je jedan iskren film, Haneke kakvog očekujemo! Iznenađujuće je da većinski kritika nije tog mišljenja... Kritičarski žiri "Skrin dejlija" nije pokazao oduševljenje filmovima koji takođe zaslužuju najviše i visoke ocene, poput filma "Silni2 (Le Redoutable) Mišela Azanavisijusa, više nego dopadljiv film o jednoj od najintrigantnijih epoha života legendarnog Žan-Lika Godara. Tu svakako treba svrstati i najnoviji učinak najznačajnijeg grčkog reditelja novije generacije Jorgosa Lantimosa, koji se predstavio filmom "Ubijanje svetog jelena" - navodi Pantelić.

 

On zaključuje da, kao što to često biva, mnogi dobri filmovi nisu bili u trci za glavnu nagradu, poput ostvarenja Filipa Garela, Kler Deni ili Andrea Tešinea, "da napomenem samo neke od njih".

O Zlatnoj palmi ove godine će odlučivati žiri sa Pedrom Almodovarom na čelu.

Nakon svakog Kana polako se zahuktava i trka za Oskara jer povoljne kritike filmova na engleskom jeziku daju im vetar u leđa. Ove godine Tod Hejns može da ode sa Rivijere sa dosta samopouzdanja, budući da su američki mediji već istakli "Zadivljene", priču o dvoje gluvoneme dece, kao Oskara vredan film. Uz Hejnsa, Jugoslav Pantelić kao potencijalne kandidate za Oskara (za strani film) vidi i filmove Zvjaginceva, Ostlunda, Hanekea, ali i najnovije ostvarenje Rumuna Kornela Mundruca "Jupiterov mesec".

 

- Kada govorimo o muškim ulogama, apsolutno dominira Žan-Luj Trentinjan ("Srećan kraj"), koji bi nakon Kana mogao da očekuje i nagradu Cezar, Oskar... - kaže Pantelić.

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/getty