Sedam obaveznih pravila koja će vam pomoći da lakše podnesete tropske vrućine

Sedam obaveznih pravila koja će vam pomoći da lakše podnesete tropske vrućine

Autor: | 27/06/2017

0

 

Uvek pri ruci imajte flašicu sa napitkom, a najbolje će vas rashladiti mlaka voda

Živa u termometru dostigla je već 35. stepen što mnogima izaziva probleme u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Znojimo se, iscrpljeni smo i razdražljivi. Šta je potrebno da uradimo kako bismo što lakše podneli ovaj tropski talasi, donosi Zadovoljna.hr

1. Izbegavajte direktno sunce

Bez obzira da li se nalazite na moru ili ste u gradu - izbegavajte direktno sunce, a pogotovo u periodu od 11 do 15 sati kada su ultraljubičasta zračenja najjača. Morate li da izađete pobrinite se da odeću i glavu zaštitite odgovarajućom odećom i šeširom.

2. Zaštita od sunca
Sve izložene delove kože namažite kremom za sunčanje sa minimalnim zaštitnim faktorom 15. Ne zaboravite da namažete ušne školjke, zadnji deo vrata i kapke, što je jedna od najčešćih greški koje radimo kada se izlažemo suncu.

3. Zaštitite oči
Ultraljubičasta zračenja mogu negativno delovati i na naše oči, zato je važno zaštiti i ovaj deo tela. Istraživanja su pokazala da negativne posledice jakog sunca možemo izbeći ako nosiimo naočare sa ugrađenim filterima protiv UV zračenja.  Birajte glomaznije modele naočara koje pokrivaju dobar deo područja oko očiju i koje sprečavaju prodiranje sunčevih zraka sa strane.

4. Pijte dovoljno tečnosti
Prosečna osoba tokom dana treba da popije 8 čaša obične vode, a kada je izložena velikim temperaturama i mnogo više tečnosti kako bi ostala odgovarajuće hidrirana.

Nemojte se previše naprezati
5. Vežbanje na visokim temperaturam dodatno povećava temperaturu tela čime se pojačava znojenje i dehidriranost. Zbog toga može doći do grčenja mišića, tromosti i iscrpljenosti, a u težim slučajevima i toplotnog udara.  Ograničite količinu aktivnosti s kojima ćete se baviti tokom dana , a izbegavajte čak i običnu šetnju u najtoplijim satima .

6. Zamračite stan 

Sprečite vrućinu da uđe u vaš dom, a pogotovo ako je dobar deo doma okrenut prema istoku . Najbolje je navući zavese na prozore, ugasite svetla,  isključite šporete i druge kućne aparate koji greju .

7. Ne preterujte sa rashladnim uređajima
Imate li potrebu veštački rashladiti dom ventilatorima i klima-uređajima uvek pazite da razlika u temperaturi između rashlađenih prostorija i spoljnog područja ne prelazi 7 stepeni kako ne biste telo doveli u temperaturni šok . Saznajte i kako pravilno koristiti klima-uređaj.

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin.rs/M.M Guliver/Thinkstock
Tagovi: leto vrućine