Ovo vam se nikako neće dopasti: Lekari protiv letovanja

Ovo vam se nikako neće dopasti: Lekari protiv letovanja

Autor: | 29/06/2017

0

Sigurno i vi mislite da je letovanje idealan odmor za dušu i telo. Kada pomislite da su posao i svakodnevnica neopdnošljivi, sigurno makar u mislima otputujete na neku tropsku plažu i razmišljate o vrhunskoj uživanciji - ležanju pod palmom dok upijate zrake sunca. A kada čujete šta se zaista dešava vašem telu na takvom odmoru, možda i ukinete rezervaciju za letovanje.

Naime, lekari kažu da to lenčarenje na plaži i sunčanje vode direktno u dijabetes tipa dva i srčana oboljenja. To tvrde na osnovu sprovedenog istraživanja u kome je učestvovalo 28 odraslih osoba. Svi su bili u odličnoj fizičkoj formi i proveli su 14 dana u raju o kakvom smo govorili - izležavanju na plaži. Nakon 14 dana, lekari su im proverili stanje organizma i ispostavilo se da su izgubili trećinu mišićne mase, dok im je struk postao širi za oko jedan centimetar. Trebalo im je mesec dana nakon povratka sa odmora da se vrate u staru formu.

Ovo je, kažu lekari, idealan način da se ljudima dokaže koliko je lenčarenje zapravo štetno. Zbog modernog načina života, većina nas ili sedi za komjuterom ili leži pred televizorom većinu dana.

- Ovi rezultati podsećaju na važnost fizičke aktivnosti. Posledice lenčarenja su vrlo opasne - kaže dr Den Kutbertson sa Univerziteta u Liverpulu.

Kako kažu stručnjaci, nedeljno moramo da provedemo najmanje 150 minuta u bilo kakvoj fizičkoj aktivnosti kako bismo izbegli dijabetes, srčane bolesti i ostale pretnje.

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock
Tagovi: odmor zdravlje

Najnovije vesti