Koje namirnice izbegavati na tropskim temperaturama

Koje namirnice izbegavati na tropskim temperaturama

Autor: | 30/06/2017

0

U vrelim letnjim danima važe posebna pravila, oblačenja, zaštite od sunca, fizičke aktivnosti, ali i ishrane. Neke preporuke daje nam sam organizam, ali ponekad bi trebalo da poslušamo i savet stručnjaka.

Kada je vruće, najviše prija hrana koja rashlađuje i osvežava. Rashlađeno voće i povrće, nezaslađeni sokovi, voda, ali, u nekim krajevima planete i hrana koja zagreva.

Idealan doručak na temperaturama iznad 30 stepeni mogao bi da se sastoji od žitarica sa grčkim jogurtom i sveže sezonsko voće za nežniji pol. Sa druge strane, muškarci, koji se često žale da bi im takav doručak bio slab i da ne može da ih zasiti mogu pojesti integralnu kiflu, mladi sir, grčki jogurt, paradajz, krastavac,

Uveče hrana treba da bude što laganija i da večera ne bude suviše kasno, na primer oko 19 sati kada može da se pojede parče belog mesa ili ribe, parče laganog sira i lepa sezonska salata, savetuje nutricionistkinja Ana Todorović.

-Zabluda je da veoma hladne namirnice hlade organizam, to se samo trenutno dešava, to jest ako popijemo hladnu vodu u trenutku će da nas rashladi, ali ubrzo ćemo imati potrebu da ponovo unesemo nešto hladno, objašnjava nutricionistkinja Todorović.

Prema njenim rečima, navika stanovnika u krajevima gde je stalno toplo je da jedu ljuto, nama je to neobično:

- Znamo da se svi znojimo od ljute hrane, međutim, to daje osećaj olakšanja pa je preporuka ljuta papričica ili eventualno đumbir.

Masna i teška hrana treba da se izbegava jer opterećuje sistem organa za varenje. U ovom periodu telu će dobro doći sveže salate od voća i salate od povrća sa dosta maslinovog ulja i mnogo, mnogo tečnosti.

Na visokim temperaturama hrana se veoma brzo kvari, pa treba jesti samo proverene namirnice.

-Masna hrana je za izbegavanje - prženo, pohovano i kupovina hrane na ulici, upozorava Ana Todorović.

Komentari (0)

Loading
Marija Milenković
Tagovi: ishrana leto