Koje godine su najbolje za majčinstvo?

Koje godine su najbolje za majčinstvo?

Autor: | 20/07/2017

0

Malo koja tema izaziva toliko reakcija kao ona koja se tiče starosnog doba u kom je poželjno da se žene ostvare kao majke. Dok jedni zastupaju teoriju da je mnogo lakše i bolje postati majka u mladim godinama jer tako "priroda nalaže", drugi smatraju da dolazak deteta na svet zahteva određenu zrelost koja se stiče samo životnim iskustvom.

Kraljevski koledž za akušertsvo i ginekologiju, tvrdi da je period između 20-35 godine najbolji za majčinstvo. Tada je smanjen rizik od pobačaja, visokog krvnog pritiska i uopšte zdravstvenih komplikacija, a ižene tog doba se lakše bore sa nedostatkom sna I imaju dovoljno enegrgije da prate potrebe svog deteta.

Hronični stres utiče na povećanje telesne težine

Ali koje doba je najbolje za podizanje deteta? Prema istraživanju uglednog danskog univerziteta ta granica je malo pomerena, od 35 godine pa na više. U istraživanju je učestvovalo 4741. majki iz Danske, a one koje su imale preko 35 godine bolje su rešavale emocionalne poteškoće koje su njihova deca imala. U Danskoj žene u proseku dobijaju decu malo pre nego što proslave 31. rođendan, a statistike kažu da se Engleskinje ostvaruju kao majke kada zakorače u četvrtu deceniju.

Žene koje odlažu rađanje dece često, ali ne uvek, su obrazovanije, finasijski bolje obezbeđene i u stabilnijim vezama od mlađih majki, donose istraživanja. Da li su ovi faktori dovoljni za razlike u odgajanju dece_

Istraživanja pokazuju da je istina složenija. Starije majke su emocijonalno zrelije, imaju tendeciju da opraštaju i fleksibilnije su u roditeljstvu. Istraživanje , takođe, pokazuju da majke starije od 33 godine ređe verbalno ili fizički zlostavljaju svoju decu. One imaju više strpljenja i decu vaspitavaju planski. Ipak, studija pokazuje da sa 15-godišnjacima majke svih starosnih dobi imaju jednake probleme.

Dejvid Bekam: Ožiljci koje zlostavljana deca nose, ne mogu se izbrisati 

Rezutat ove studije nije usamljen, istraživanja instituta "Maks Plant" pokazala su da deca starijih majki bolje prošla na kongnitivnim tekstovima od dece mlađih majki. Ovi testovi su predskazatelji brojnih obrazovnih postignuća u kasnijem životom dobu deteta.

Ipak, iako su komplikacije tokom porođaja kod starijih majku retke, problem što je priroda neumoljiva pa se tako plodnost smanjuje tokom godina. Postati majka u zrelijim godinama nije bolje, ali ni lošije od materinstva u mladim godinama, zaključuju stručnjaci.

Hellomagazin.rs/M.M Guliver/Thinkstock