Letnje navike koje štete našem zdravlju

Letnje navike koje štete našem zdravlju

Autor: | 23/07/2017

0

Najčešće ih zanemarujemo, ali ove sitnice mogu ostaviti posledice po vaše zdravlje!

1. Ne nosite sunčane naočare

Oči su nakon kože najosetljiviji deo tela kad je u pitanju štetan uticaj sunčevih zraka. Ako vam pređe u naviku da tokom sunčanog dana većinu vremena provedete bez naočara na nosu, prizivate bolesti kao što su opekotine na očima, rak oka ili očnog kapka, kaže oftalmolog Ivan Švab.

2. Pijete vodu iz creva u bašti

Iz creva u bašti, osim vode, pijete i bakterije koje se lako razmnožavaju u plastici od kojeg je crevo napravljeno.

3. Vozite auto u japankama

Japanke, savetuju stručnjaci, ostavite za odlazak na plažu jer je vožnja u njima veliki rizik. Stvar je u tome da je peta otvorena pa japanke mogu lako skliznuti s noge pa postoji mogućnost da zapne za papučicu gasa. Možda bi bilo najbolje da u autu čuvate i par patika ako ste često u japankama.

4. Ponekad se napijete vode iz bazena

Čak i oni bazeni koje redovno održavaju i čiste, u vodi sadrže sitne čestice fekalija koje u sebi nose bakterije. Epidemiologinja Mišel Hlavsa kaže da hlor svakako pomaže, ali da mu je potrebno nekoliko minuta da ubije bakterije poput Ešerihije Koli, a čak 10 dana da potamani parazite koji uzrokuju teške dijareje.

5. Klima vam je upaljena ceo dan

Najpre, klima koja je non-stop upaljena troši mnogo struje. Isključite je barem kad vas nema kod kuće i nikad nemojte namestiti temperaturu sa velikim razlikama u odnosu na spoljnu.

hellomagazin.rs guliver/thinkstock
Tagovi: leto navike zdravlje

Pročitajte još