I uživanjem u kafi je moguće smanjiti unos kalorija u telo

I uživanjem u kafi je moguće smanjiti unos kalorija u telo

Autor: | 24/08/2017

0

Svi oni koji ne mogu zamisliti život bez kafe, a želeli bi da smanje dnevni unos kalorija u organizam trebali bi da razmisle o tome da omiljeni napitak konzumiraju sa jako malo ili u potpunosti bez šećera, a to bi postupno mogli postići "uživanjem" u kafi, kažu naučnice sa Univerziteta u Minesoti.

- U svakoj kašiki šećera je 48 kalorija, a najveći ljubitelji kafe dnevno neretko popiju i po nekoliko šoljica ovog napitka. Mnogi kafu vole jako zaslađenu, a stručnjaci ženama preporučuju dnevni unos od oko 100 kalorija dodatnog šećera te muškarcima 150 kalorija - piše u online izdanju stručnog časopisa Journal of Health Psychology.

Naučnice sa Univerziteta u Minesoti, Riči Len i Trejsi Man sprovele su studiju u kojoj su testirale tri grupe kafopija, nastojeći da im pomognu da smanje količinu šećera u omiljenom napitku. Dve psihološkinje u svojoj se laboratoriji fokusiraju na to na koji način ljudi kontrolišu svoje zdravstveno ponašanje pošto se odluče na promenu.

U ovom su eksperimentu nasumce odabrale 127 učesnika istraživanja, rekavši im da beleže podatke tokom dve nedelje.

Učesnici prve grupe svakodnevno su malo po malo smanjivali količinu šećera u kafi, druga je grupa imala zadatak da se fokusira na sva čula za vreme ispijanja kafe, pri čemu su morali da beleže ukus napitka, njegovu kiselost, slatkoću, ukus koji je nakon ispijanja ostao u ustima..., a treća grupa ispitanika tokom dve nedelje je konzumirala kafu sa veštačkim zaslađivačima bez ikakvih zadataka.

Naučnice su verovale da će najdelotvorniiji biti pristup ispitanika koji su postupno smanjivali količinu šećera, ali prevarile su se.

- Učesnici eksperimenta iz svih triju grupa i tokom predstojećih šest meseci su nastavili da ispijaju kafu s manje šećera, ali druga je grupa u tome bila najdoslednija - kazale su Len i Man.

Nekoliko meseci posle završetka eksperimenta, druga je grupa ispitanika češće pila nezašećerenu kafu od one čiji su učesnici odmah počeli da koriste zaslađivače, a najnedelotvornija metoda odvikavanja od dodatnog šećera pokazala se ona što su je primenjivali ispitanici iz prve grupe koji su se šećera odricali malo po malo.

- Započeti s nekom promenom u životu relativno je jednostavno, ali teško je, a neretko i potpuno nemoguće održati takvo stanje i ponašanje - kazala je Len.

- Koleginica i ja smo očekivale da će se svi učesnici eksperimenta vratiti na staru naviku ispijanja kafe sa šećerom, ali iznenadilo nas je da je druga "osveštena" grupa izdržala najduže. Pokazalo se da je "osvešteno" odvikavanje od šećera u kafi bilo dugoročno najdelotvornije - dodala je.

- Kanimo da nastavimo s eksperimentom jer smatramo da je smanjenje dodatne količine šećera u kafi važno zbog ukupnog poboljšanja zdravstvenog stanja pojedinca. Smanjiti količinu šećera u kafi ili ga se u potpunosti odreći zdrava je odluka i promena i može se sprovesti, a da se ne odričemo užitka ispijanja omiljenog napitka - rekla je Len.

hellomagazin.rs guliver/thinkstock
Tagovi: kafa zdravlje

Najnovije vesti