Amansio Ortega: Ko je čovek koji je za 200 miliona dolara bogatiji od Bila Gejtsa?

Amansio Ortega: Ko je čovek koji je za 200 miliona dolara bogatiji od Bila Gejtsa?

Autor: | 01/09/2017

0

Iako je španski biznismen prošle godine poneo titulu najbogatijeg čoveka na svetu, nedavno se ponovo našao na samom vrhu liste, a o njemu se vrlo malo zna.

Forbsova lista najbogatijih ljudi počinje njegovim imenom. Vlasnik kompanije "Zara" Amansio Ortega je "teži" od Bil Gejtsa za 200 miliona dolara.

Uprkos ogromnom bogatstvu, mnogi nikada nisu čuli za njega. On je čovek koji čuva svoju privatnost, retko je viđen u javnosti i tokom cele svoje karijere dao je svega tri intervjua.

Njegova karijera je počela 1975. godine kada je sa tadašnjom suprugom Rozalijom osnovao Zaru. Njegova kompanija Inditex SA danas obuhvata Zaru, Massimo Dutti i Pull&Bear.

Ortegino bogatstvo procenjeno je na 85 milijardi dolara. Rođen je u mestu Buzdongo de Arbas u Španiji u martu 1936. godine. Nakon razvoda od Rozario, 2001. godine oženio se sa Florom, koja je njegova druga supruga.

U avgustu 2013. godine njegova bivša supruga i koosnivač Zare preminula je u 69. godini. Ona je bila najbogatija Španjolka. Iz prvog braka ima ćerku Martu.

Sa sadašnjom suprugom živi u stambenoj zgradi u Korunji. Vojvodkinja od Kembrča veliki je fan Zare i vrlo često je fotografisana u njihovoj odeći.

Ortega se skromno se oblači. Obično nosi jednostavni plavi blejzer, belu majicu i sive pantalone, od kojih nijedan nije Zarin proizvod.

Svaki dan odlazi u isti kafić i jede sa svojim zaposlenima u prostorijama kompanije.

Kada ima slobodnog vremena uživa u jahanju i poseduje konjički centar u Galiciji.

Vikendom uzgaja koze i piliće na svom imanju u Galiciji.

Veliko bogatstvo mu je omogućilo da upozna ljude na visokim položajima poput princeze Leticije i princa Felipea.

Poseduje jednu od najviših zgrada u Španiji, Tore Pikaso u Madridu. Zgrada je visoka 157 metara i vredna 536 miliona dolara.

Takođe poseduje jedan od najluksuznijih hotela u Majamiju, Epic Residences.

Ortega vozi Audi A8 za koji kaže da je više udoban nego što se čini luksuznim. U svom vlasništvu ima i privatan avion, čija je cena 45 miliona dolara.

Retko odlazi na odmor. Kaže da suviše voli da radi da bi mogao da se odmara.

Hellomagazin.rs Guliver/Getty
Tagovi: Amansio Ortega

Pročitajte još

Najnovije vesti