"Olimp" Jana Fabra najbolja predstava na Bitefu

"Olimp" Jana Fabra najbolja predstava na Bitefu

Autor: | 01/10/2017

0
Olimp, foto Wonge Bergmann

Predstavom  Istrebljenje mladog nemačkog reditelja turskog porekla Ersana Mondtaga na Velikoj sceni Narodnog pozorišta završen je 51. Bitef održan pod sloganom Epic Trip od 22. do 30. septembra. 

Od šestočasovne predstave Quizoola!, koja je najavila ovogodišnji festival,  24-časovne predstave flamanskog reditelja Jan Fabra Olimp koja je svečano otvorila festival i ništa manje glamoroznih predstava Biblija, prvi pokušaj, Carstvo nebesko, Sneg i  (Sa)slušanje, publika je u devet dana festivala i 40 pozorišnih sati, u glavnoj selekciji mogla da  pogleda predstave i svetske umetnike iz Belgije, Slovenije, Velike Britanije, Srbije, Nemačke, Irana i Švajcarske.

Kvizula!, Foto Hugo Glendinning

Svoju odluku međunarodni žiri u sastavu:  Marija Ševcova (predsednica žirija), Margareta Sorensen, Ivana Sajko, Draško Adžić i Ivan Koruga, objavio je u jednom beogradskom restoranu.

51. Bitef Dodela nagrada, Foto Ružica Milanović

Grand prix "Mira Trailović" za najbolju predstavu u celini prema odluci žirija pripala je predstavi Olimp - u slavu kulta tragedije, predstava od 24 sata u režiji čuvenog flamanskog reditelja Jan Fabra.

Specijalna nagrada "Jovan Ćirilov" dodeljena je predstavi (Sa)Slušanje, reditelja Amir Reza Kuhestanija.

(Sa)slušanje, foto Amir Hossein Shojaei

Srđan Šaper, osnivač I&F McCann Grupe, u ime onih koji su Bitef podržali saopštio je nagradu publike. Prema odluci publike predstava Olimp - u slavu kulta tragedije, predstava od 24 sata osvojila je  4,73 procenata glasova publike.

51. Bitef Dodela nagrada, Srđan Šaper, Foto Ružica Milanović

Prilikom proglašenja nagrade Šaper je izjavio: “Ovogodišnje “Epsko putovanje“ još jednom nas je uverilo koliko je Bitef zaslužan za promociju Beograda kao važnog centra pozorišne umetnosti, ali i mesta koje može da okupi ljude različitog promišljanja, slobode duha i novih tendencija. Vrlo mi je drago da smo ove godine podržali Bitef kao i svi oni koji su kupili karte, odgledali sjajne pozorišne komade i glasali za  najbolju predstavu. Bitef je bio i biće simbol Beograda, a svi mi koji ga pratimo i podržavamo zalog smo da će to tako i biti. “

51. Bitef Dodela nagrada, Foto Ružica Milanović

Politikin žiri u sastavu Batić Bačević, urednik Kulturne rubrike Politike, Ana Tasić, teatrološkinja, kritičarka Politike; Borka Golubović Trebješanin, novinarka Kulturne rubrike Politike; Iva Milošević, pozorišna rediteljka i Dijana Milošević, rediteljka i osnivačica DAH teatra, jednoglasno je odlučio je da se ovogodišnja nagrada Politike, 40. put po redu,  za najbolju režiju na 51. Bitefu dodeli predstavi Olimp - u slavu kulta tragedije, predstava od 24 sata u režiji čuvenog flamanskog reditelja Jan Fabra.

hellomagazin.rs Ružica Milanović/Amir Hossein Shojaei/Hugo Glendinning/Wonge Bergmann

Pročitajte još