Istraživanje potvrdilo: EXIT do sada doneo više od 150 miliona evra srpskom turizmu

Istraživanje potvrdilo: EXIT do sada doneo više od 150 miliona evra srpskom turizmu

Autor: | 13/10/2017

0


Zvanični rezultati istraživanja koje je sproveo "TIM Centar" potvrdili su da je i ovogodišnji EXIT festival nastavio decenijski niz doprinosa domaćoj privredi i Srbiji ove godine doneo novih 14,4 miliona evra. Tako je od osnivanja festivala do danas, domaća privreda ostvarila više od 150 miliona evra direktne ekonomske koristi od Exita, i to ne računajući višestruko veću procenjenu vrednost međunarodne promocije Novog Sada i cele Srbije! Kapije ovogodišnjeg EXIT festivala zabeležile su rekord od preko 215.000 ulazaka od strane posetilaca iz preko 60 zemalja širom sveta. Među njima su prednjačili gosti iz zemalja nekadašnje Jugoslavije sa 23,2%, dok je veliki broj gostiju stigao iz zemalja Zapadne Evrope koji čine 21,6% od ukupnog broja posetilaca. Među njima se posebno izdvajaju Velika Britanija, Nemačka, Holandija i Belgija, dok rast beleže gosti iz Italije, Francuske, Irske i Španije. Ove godine je bilo i nešto više posetilaca iz Istočne i Jugoistočne Evrope koji zajedno broje 14,2%, a među njima prednjače Turska, Mađarska, Grčka, Rumunija i Bugarska, a raste broj posetilaca iz zemalja kao što su Rusija, Ukrajina, Poljska, Češka i Slovačka.

Konstatno raste i broj turista van evropskog kontinenta, a ove godine je njihov ukupan broj uvećan čak za trećinu! Ovi posetioci činili su tako rekordnih 6,3% od ukupnog broja, a najviše među njima je Amerikanaca, Australijanaca i Kineza, koji zajedno čine polovinu vanevropskih gostiju, dok su u drugoj polovini ove grupe turisti iz Brazila, Južne Koreje, Japana, Tajlanda i drugih udaljenih destinacija. Oni ujedno i najviše troše i u Srbiji u proseku ostavljajući preko 600 evra po osobi! Slede ih gosti iz Zapadne Evrope sa 532 evra, dok prirodno najmanje troškove ima domaća publika sa prosečno potrošenih 312 evra, pa u proseku, posetilac Exita za vreme festivala potroši čak 431 evro. Istraživanje je još jednom potvrdilo i da veliki broj stranih gostiju na ovom putovanju do Novog Sada iskoristi priliku da ujedno poseti i Beograd, te još neke manje destinacije u Srbiji, gde se u proseku zadržavaju dva do četiri dodatna dana!

Od anketiranih posetilaca čak 98% je izjavilo da će sigurno ili sa velikom sigurnošću ponovo doći na EXIT. Takođe, gotovo 64% turista doputovalo je baš zbog EXIT festivala, dok jedna trećina, uglavnom domaćih gostiju, navodi da bi svakako posetila Novi Sad. Čak 50.8% anketiranih kaže da im se zbog Exita popravilo mišljenje o Novom Sadu, dok 46,5% kaže da je ostalo jednako povoljno kao i pre. Zanimljivo je da se ovi procenti gotovo u potpunosti poklapaju sa brojem posetilaca koji su prvi put posetili EXIT, odnosno bili i na nekom od prethodnih izdanja festivala! Najveći broj posetilaca kojima je ovogodišnji EXIT bio i prvi u životu dolazi iz zemalja van Evrope (84,1%), a festivalsku "premijeru" imalo je čak 65,8% posetilaca iz Zapadne Evrope.

Prosečna starost publike EXIT festivala je 25,6 godina i visokoobrazovani posetioci čine većinu od uobičajenih 80%. Publiku sa kupljenim ulaznicama čini 50,9% zaposlenih, 39,7% studenata i 3,5% srednjoškolaca, a 5,3% zajedno čine svi ostali. Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku tokom trajanja festivala, a anketirani su isključivo posetioci koji su ulaznicu kupili, dok su učesnici, radnici, predstavnici medija i drugih institucija izuzeti.

Profitirala Srbija, ali i ceo region

Kada se ekonomskom efektu koji je EXIT imao u Srbiji doda i ustanovljenih 10.1 milion evra doprinosa Sea Star festivala hrvatskoj, kao i 9,9 miliona evra od Sea Dance festivala crnogorskoj privredi i zasad neprocenjen efekat Revolution festivala na rumunsku ekonomiju, EXIT Leto ljubavi regionu je ukupno donelo najmanje 34 miliona evra! Time je potvrđeno da se radi o jednom od najvećih festivalskih poduhvata u svetu, koji je ovog leta okupio preko 350.000 ljudi iz više od 90 zemalja sveta na čak četiri uzastopna festivala u regionu.

Hellomagazin.rs Promo/Exit
Tagovi: Exit festival