Znate li koliko mobilni telefon šteti vašoj koži?

Znate li koliko mobilni telefon šteti vašoj koži?

Autor: | 15/10/2017

0

Jeste li ikada primetili novonastale bubuljice na obrazima ili na bradi neposredno nakon dužeg telefonskog razgovora sa svojom najboljom prijateljicom? Dok ste vas dve prepričavale događaje do najsitnijih detalja, vaša je koža „odradila“ svoje. Pod uticajem tehnologije i zračenja odnosno kombinacijom toplote i znoja nastala su oštećenja na vašoj koži.

Pravi problem je plavo svetlo koje proizilazi iz vaših uređaja. Reč je o veštakom svetlu koje se nalazi u prirodnom sunčevom svetlu i veštačkom svetlu (televizoru, računaru i pametnim telefonima). Danas smo upravo tom svetlu izloženi više nego ikada. Čak do te mere da stručnjaci rade na osmišljavanju posebne  formule koja će našu kožu odbraniti od tih zraka. Veruju da je moguće da plava svetlost može da doprinese pigmentaciji, preranom starenju i drugim kožnim bolestima.

Kako plava svetlost (zračenje) utiče na vas?

Neprestano gledanje u ekrane jako loše utiče na vašu kožu. Gotovo je jednako štetno uticaju sunčeve svetlosti, čak prodire dublje od UVA i UVB zraka. Ulazi pod tkivo vaše kože i stvara određenu vrstu slobodnih radikala. To može da dovede do sloma kolagena i elastina i izazove iritaciju, crvenilo i hiperpigmentaciju. Stručnjaci kažu da je to kao da nam je koža oksidirala- zarđala. Isto kao kada izrežete jabuku, videćete da će posle nekog vremena postati smeđa. To je naime oksidacija prouzrokovana oštećenjem slobodnih radikala. Isto se događa i s našom kožom. Plava svetlost, posebno ako smo pod njenim uticajem pre spavanja, potiskuje proizvodnju melatonina u vašem telu i može da se dogodi da ono odbaci svoj uobičajeni potrebni ritam. Ako još uz to i malo spavate, korisno vreme koje vaše telo inače koristi za pomlađivanje ćelija, vašem će telu biti uskraćeno, što može da uzrokuje prerano starenje kože. Razmislite sledeći put, trebate li zaista da pre spavanja još pregledate sve objave na društvenim mrežama?!

Kako možete da ostanete zdravi uprkos svim zračenjima

Za razliku od sunčevih zraka, plava svetlost neće prouzrokovati opekotine na vašoj koži. Znamo da se od sunca štitimo kremama za sunčanje koje nanosimo na najizloženije delove tela. Od sunčevog zračenja odbraniće nas zaštitni faktori, ali i beta-karoten koji se nakon apsorpcije pretvara u vitamin A (retinol). Takođe, i vitamin C je jedan od najboljih, kada je u pitanju bilo šta, što može prouzrokovati pigmentaciju.  Ipak, od plave svetlosti se nećemo štititi nikakvim kremama niti serumima. Jednostavno, trebali biste da smanjite svetlosnu emisiju tako da smanjite svetlost vaših uređaja.  Uz vašu kožu, intenzivna svetlost s ekrana može da našteti i vašim očima. Iskoristite svoj pametni telefon zaista pametno. Nemojte zaboravljati da sami sebi, ako ne pazite na svoje zdravlje i svesno se „zračite“, možete biti, najveći neprijatelji, piše 24sata.hr.

hellomagazin.rs guliver/thinkstock

Najnovije vesti