Znaci koji vam govore da ste netolerantni na gluten

Znaci koji vam govore da ste netolerantni na gluten

25/10/2017

0

Procenjuje se da je skoro 40 odsto svetske populacije netolerantno na gluten.

Gluten je deo belančevine koja se nalazi u žitaricama poput pšenice, raži, ječma, zobi... Ali, osim u žitaricama, gluten je sastavni deo brojnih proizvoda široke potrošnje kao što su testenina, razni sosovi i dodaci prehrani.

Netolerancija na gluten može se prepoznati kroz različite simptome. Evo nekih od njih:

  • Smetnje u probavi: kao što su gasovi, nadutost, proliv pa čak i zatvor, problemi sa želucem i sa varenjem.
  • Neurološki simptomi: kao što su vrtoglavica ili osećaj da nemate ravnotežu, hormonska neravnoteža, migrenske glavobolje, hronični umor i fibromijaglije. Upale, otok ili bol u zglobovima.
  • Problemi s raspoloženjem: kao što su anksioznost, depresija i promene raspoloženja. Emocionalni problemi uključujući stalnu razdražljivost i iznenadne, iracionalne promene raspoloženja.

Svi ovi simptomi se mogu naći i kod drugih bolesti ili zdravstvenih problema. Zato je veoma teško postaviti dijagnozu samo na osnovu simptoma. Preporuka je da ukoliko sumnjate na glutensku intoleranciju vodite dnevnik ishrane da biste utvrdili povezanost simptoma i ishrane.

Pre svega zapišite sve simptome koji vas muče, bilo povremeno, bilo hronično. Zatim pokušajte dva meseca da jedete hranu bez glutena. Ishrana bez glutena znači da prestajete da jedete pšenicu, raž, ječam i ostale žitarice koje sadrže gluten. Možete da jedete rižu, kinou, heljdu jer ne sadrže gluten.

hellomagazin.rs/M G guliver/thinkstock

Pročitajte još