Dok prelazak u jesen otpočinje lavinu promena u vašem ormaru (i ponovo oživljava romansu sa tom istrošenom kožnom jaknom, koji ove sezone zaista planirate da zamenite novim modelom) vredi razmisliti o još nekim (mnogo važnijim) neophodnostima, a to je ono što se nalazi na vašem tanjiru.
Istina, pijaca više nije tako šarenolika u ovo doba godine, ali i dalje postoji mnoštvo blaga iz prirode koja nude ozbiljnu i hranljivu podršku organizmu.
-Istraživanja pokazuju da mnoge žitarice imaju i do tri puta više hranljivih supstanci kad se sade u sezoni, kaže poznata američka dijetetičarka, Farah Fahad, koja se zalaže za takozvanu "of-the-moment" ishranu.
Ona je za nas izdvojila pet omiljenih voćki i povrćki - različitih po boji isto koliko i po vitaminskom sadržaju - koje treba da imate u vidu pri planiranju obroka.
Nema potrebe da preterujete u kupovini, kaže ona, ali baš ove namirnice (nijedna od njih nije kelj!) uradiće mnogo više po pitanju ukusa i zdravlja.
Ovih 90 sekundi ubrzava metabolizam i mršavljenje
Bundeve
Dok variranje temperature dovodi prehladu u kancelarije, razmislite o Fahadinoj zaštitnoj sezonskoj namirnici za prirodno podizanje imuniteta.
-Volim bundeve, kaže ona, dodajući da visok sadržaj vitamina C koju poseduje ovo povrće može bitno pojačati imunitet organizma. Visok nivo vitamina A u bundevama uz to je izuzteno koristan za mladalačku, nežnu kožu.
-Pojačava obnavljanje kože i povećava proizvodnju kolagena.
Ona preferira serviranje pržene bundeve kao lak, prateći obrok ili dodatak tvrdom zelenišu u vidu divne sezonske salate.
Prokelj
Iako je prokelj sitan, igra veliku ulogu u jačanju tela i spolja i iznutra. Farah podseća da ovo povrće sadrži sumpor, koji pomaže pri izbacivanju toksina iz organizma.
Međutim, ove male glavice koje podsećaju na kupus su najpoznatije po tome što sadrže vitamin K.
-Ovaj mineral je veoma važan za razvoj nerava i moždanih funkcija, objašnjava i preporučuje da se prokelj pomeša sa ćurećom slaninom zarad jačeg ukusa.
Ojačajte imunitet – pobedite viruse
Jabuke
Savet da treba jesti jednu dnevno i dalje važi za ovu voćku, koja je preputna vitaminima i laka za pojesti usput.
-Crvene jabuke sadrže antioksidant kvercetin, koji pojačava imunitet, kaže poznata dijatetičarka.
Pored toga, jabuke sadrže visoke nivoe razgradljivih i nerazgradljivih vlakana, koja pospešuju varenje.
Farah predlaže mešanje isečenih jabuka i cimeta u jutarnjoj kaši, ili u spremanje u vidu užine: "Skoro svaki puter od semenja ide dobro uz jabuke."
Slatki krompir
Oni koji su opsednuti fitnesom dobro su upoznati sa potrebom da se posle vežbanja nadoknade elektroliti, a slatki krompir je "odličan izvor potasijuma", kaže Farah , koja podvlači da su elektroliti - potasijum, kalcijum, magnezijum i natrijum - važni za ravnotežu tečnosti, mišiće i srčane funkcije tela.
Slatki krompir je uz to zdrav ugljenohidrat bogat vlaknima koji daje popriličnu količinu energije tokom dužeg perioda.
Paškanat
Ovo korenito povrće možda spada u porodicu šargarepa - slično oblikom ali ne i bojom - međutim, paškanat ima drugačija hranljiva svojstva. Ovo povrće poseduje kombinaciju snažnih hranljivih sastojaka poput folata, vitamina B6 i B5.
-B vitamini presudni su za proizvodnju energije u metabolizmu.
Paškanat ne zahteva mnogo komplikovanja, dodaje dijetetičarka.
Jednostavno ih ispržite sa maslinovim uljem, morskom solju i biberom.
-Mislim da mu nije potrebno puno da bi njihov ukus došao do izražaja, kaže za njihovu semenastu slatkoću.
Pročitajte još
Delta Auto grupa otvorila najsavremeniji multibrend servisni centar u zemlji
Delta Auto grupa otvorila najsavremeniji multibrend servisni centar u zemlji
18/04/2024
Saznajte višeSok od nara je moćan zaštitnik: 5 razloga zbog kojih je važno da bude jutarnja rutina
Sok od nara čuva zdravlje
18/04/2024
Saznajte višeBogata je kalcijumom i magnezijumom, a ne goji: Tajna vitke linije Ive Štrljić je u ovoj namirnici
Užina Ive Štrljić je ovo povrće
17/04/2024
Saznajte više