Spremni za zimu: Jesen je pravo vreme da ojačate imunitet

Spremni za zimu: Jesen je pravo vreme da ojačate imunitet

Autor: | 03/11/2017

0

Dok prelazak u jesen otpočinje lavinu promena u vašem ormaru (i ponovo oživljava romansu sa tom istrošenom kožnom jaknom, koji ove sezone zaista planirate da zamenite novim modelom) vredi razmisliti o još nekim (mnogo važnijim) neophodnostima, a to je ono što se nalazi na vašem tanjiru.

Istina, pijaca više nije tako šarenolika u ovo doba godine, ali i dalje postoji mnoštvo blaga iz prirode koja nude ozbiljnu i hranljivu podršku organizmu.

-Istraživanja pokazuju da mnoge žitarice imaju i do tri puta više hranljivih supstanci kad se sade u sezoni, kaže poznata američka dijetetičarka, Farah Fahad, koja se zalaže za takozvanu "of-the-moment" ishranu.

Ona je za nas izdvojila pet omiljenih voćki i povrćki - različitih po boji isto koliko i po vitaminskom sadržaju - koje treba da imate u vidu pri planiranju obroka.

Nema potrebe da preterujete u kupovini, kaže ona, ali baš ove namirnice (nijedna od njih nije kelj!) uradiće mnogo više po pitanju ukusa i zdravlja.

Ovih 90 sekundi ubrzava metabolizam i mršavljenje

Bundeve

Dok variranje temperature dovodi prehladu u kancelarije, razmislite o Fahadinoj zaštitnoj sezonskoj namirnici za prirodno podizanje imuniteta.

-Volim bundeve, kaže ona, dodajući da visok sadržaj vitamina C koju poseduje ovo povrće može bitno pojačati imunitet organizma. Visok nivo vitamina A u bundevama uz to je izuzteno koristan za mladalačku, nežnu kožu.

-Pojačava obnavljanje kože i povećava proizvodnju kolagena.

Ona preferira serviranje pržene bundeve kao lak, prateći obrok ili dodatak tvrdom zelenišu u vidu divne sezonske salate.

Prokelj

Iako je prokelj sitan, igra veliku ulogu u jačanju tela i spolja i iznutra. Farah podseća da ovo povrće sadrži sumpor, koji pomaže pri izbacivanju toksina iz organizma.

Međutim, ove male glavice koje podsećaju na kupus su najpoznatije po tome što sadrže vitamin K.

-Ovaj mineral je veoma važan za razvoj nerava i moždanih funkcija, objašnjava i preporučuje da se prokelj pomeša sa ćurećom slaninom zarad jačeg ukusa.

Ojačajte imunitet – pobedite viruse

Jabuke

Savet da treba jesti jednu dnevno i dalje važi za ovu voćku, koja je preputna vitaminima i laka za pojesti usput.

-Crvene jabuke sadrže antioksidant kvercetin, koji pojačava imunitet, kaže poznata dijatetičarka.

Pored toga, jabuke sadrže visoke nivoe razgradljivih i nerazgradljivih vlakana, koja pospešuju varenje.

Farah predlaže mešanje isečenih jabuka i cimeta u jutarnjoj kaši, ili u spremanje u vidu užine: "Skoro svaki puter od semenja ide dobro uz jabuke."

Slatki krompir

Oni koji su opsednuti fitnesom dobro su upoznati sa potrebom da se posle vežbanja nadoknade elektroliti, a slatki krompir je "odličan izvor potasijuma", kaže Farah , koja podvlači da su elektroliti - potasijum, kalcijum, magnezijum i natrijum - važni za ravnotežu tečnosti, mišiće i srčane funkcije tela.

Slatki krompir je uz to zdrav ugljenohidrat bogat vlaknima koji daje popriličnu količinu energije tokom dužeg perioda.

Paškanat

Ovo korenito povrće možda spada u porodicu šargarepa - slično oblikom ali ne i bojom - međutim, paškanat ima drugačija hranljiva svojstva. Ovo povrće poseduje kombinaciju snažnih hranljivih sastojaka poput folata, vitamina B6 i B5.

-B vitamini presudni su za proizvodnju energije u metabolizmu.

Paškanat ne zahteva mnogo komplikovanja, dodaje dijetetičarka.

Jednostavno ih ispržite sa maslinovim uljem, morskom solju i biberom.

-Mislim da mu nije potrebno puno da bi njihov ukus došao do izražaja, kaže za njihovu semenastu slatkoću.

Hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock
Tagovi: imunitet ishrana