Ovo su znaci da unosite previše soli u organizam

Ovo su znaci da unosite previše soli u organizam

Autor: | 07/11/2017

0

Uz so koju svesno unosite u organizam, na tanjiru se često "provuče" i zabrinjavajuća količina soli koje uopšte nismo svesni. So je u svemu, a u soli je ogromna količina natrijuma.

Previše soli organizmu pravi štetu koja se gotovo može meriti s onom štetom koju pravi potpuno izbacivanje soli iz prehrane.

Prema najnovijim nutricionističkim preporukama, ogranizam bi dnevno trebao da dobije oko 2,3 miligrama natrijuma, a toliko ga sadrži jedna čajna kašičica soli. Sledeći put kada kupujete gotovu hranu, obratite pažnju na količinu natrijuma koju ona sadrži.

Nekoliko znakova koje nam organizam šalje, moglo bi da vas upozori na to da unosite previše soli.

Stalno ste žedni

Natrijum igra veliku ulogu i uravnotežavanju tečnosti u telu.

- Treba nam so da bi balansirala količinu vode u organizmu - kaže nutricionistkinjia i fitnes trenerka Mendi Enrajt, prenosi Woman's Health. Kada ste žedni telo vam poručuje da u organizmu ima previše natrijuma i da biste trebali da vodom dovedete tu količinu u ravnotežu.

Naduti ste

Slana jela često nadimaju.

- Kada unesete previše natrijuma u organizam, često dobijete osećaj nadutosti, voda napušta ćelije i to prouzrokuje oticanje - tvrdi Enrajt. Primetićete i oticanje prstiju ili stopala posle naročito slanih jela. Za to okrivite neravnotežu metaboličkih tečnosti koju uzrokuje previše natrijuma.

Glavobolje

Boli li vas glava naizgled bez razloga? Šta ste zadnje pojeli?
- Previše soli može da prouzrokuje širenje krvnih sudova u mozgu, a to može da prouzrokuje nesnosne glavobolje - govori Enrajt.

Ne osećate ukus hrane

Na vrhu prehrambenih rizika nalazi se konzumacija previše soli. Ona može da uništi vaše čulo ukusa. Što više soli jedete, trebate i više pljuvačke da biste osetili isti ukus.

- Mnogo ljudi ne shvata koliko soli jedu i da kao posledicu toga osećaju nedostatak ukusa, jer su im pupoljci za detekciju ukusa sve slabiji zbog stalne izloženosti soli - objašnjava.

hellomagazin.rs guliver/thinkstock
Tagovi: so zdravlje