Kakvo ponašanje spada u seksualno uznemiravanje?

Kakvo ponašanje spada u seksualno uznemiravanje?

12/11/2017

0

Mogli biste da se iznenadite kad vidite šta različiti narodi u Evropi doživljavaju kao seksualno uznemiravanje.

Istraživanje o seksualnom uznemiravanju pokazalo je da postoji široki konsenzus u zapadnim i severnim evropskim zemljama, ali uz neke iznenađujuće razlike.

Ponašanje koje se svuda smatra neprihvatljivim je kada muškarci pokazuju svoje genitalije, traže seksualne usluge od žena, dodiruju žensku stražnjicu ili pokušavaju da slikaju ispod ženske suknje.

 

Kompanija YouGov objavila je rezultate istraživanja kojim je bilo obuhvaćeno 8490 ispitanika iz Britanije, Danske, Francuske, Finske, Nemačke, Norveške i Švedske. Istraživanje je pokazalo razlike u stavovima između muškaraca i žena te od zemlje do zemlje, piše Večernji list.

Na primer, buljenje u ženine grudi izazvalo je različite reakcije. U Nemačkoj 73 odsto muškaraca i 58 odsto žena to nije smatralo seksualnim uznemiravanjem dok je 57 odsto Britanki to smatralo neprihvatljivim.

Muško pričanje viceva sa seksualnom tematikom ženama u Finskoj se po oceni oba pola u 67 odsto slučajeva smatralo uznemiravanjem u Francuskoj u 53 odsto slučajeva. U Norveškoj je to mišljenje delilo 47 posto ispitanika, u Švedskoj 38 odsto a tek je 17 odsto Danaca to smatralo neprimerenim.

Istraživanje je bilo u suprotnosti sa nekim predrasudama o nacijama. Francuzi koje doživljavamo kao naciju sklonu koketiranju, bili su stroži prema nekim pitanjima od skandinavskih zemalja Danske, Norveške i Švedske.

hellomagazin.rs/M G guliver/thinkstock