Kakvo ponašanje roditelja šteti deci?

Kakvo ponašanje roditelja šteti deci?

Autor: | 27/11/2017

0

Biti roditelj jedan je od najtežih "poslova", ali i onaj koji najviše ispunjava. I kao i kod bilo kojeg drugog posla - niko ga ne radi savršeno.

Uopšteno govoreći, usprkos našim greškama, deca u velikoj većini slučajeva ispadnu sasvim u redu. Ipak, neka ponašanja roditelja nanose mnogo štete deci i sprečavaju ih na njihovom putu do uspeha.

Ne ponašate se u skladu s onim što govorite

Sigurno ste čuli, a možda i izgovorili famoznu rečenicu: "Radi šta ti kažem, a ne šta vidiš da radim".

Deci je jako teško da shvate ovo. Ona rastu usvajajući ponašanje svojih roditelja, često i direktno ih oponašajući.

Ako se roditelji ne ponašaju u skladu s onim što govore deci, mnogo je verovatnije da će deca usvojiti obrasce ponašanja svojih roditelja nego slušati ono što im se govori, piše ihearintelligence.

Ne dopuštate izlive emocija

Deci za odrastanje treba zdrava, sigurna okolina, a to uključuje i emocionalno zdravo okruženje.

Prve emocionalne veze koje dete stvara su one s roditeljima. Zato je jako važno da se ono oseća sigurno i prijatno da priča o svojim osećanjima, a ne da ih skriva i usteže se.

Preterano ste strogi

Deca treba da imaju granice i treba ih usmeravati, ali ako ih stalno držite na "kratkom lancu, kritikujete ih i ne dopuštate im ništa, gotovo sigurno ćete narušiti samopouzdanje detetu, pokazuje istraživanje koje je sprovedeno na jednom fakultetu u Londonu.

Nadgledate svaki korak

Nadgledate svaki korak vaše dece, stalno kružite nad njima, petljate se u njihove aktivnosti i na sve načine naglašavate svoju prisutnost u njihovim životima?

Ovako ćete nepotrebno dovesti svoju decu do poteškoća s poverenjem u same sebe i uništiti im mogućnost da sami izaberu ono što je dobro za njih.

Dopustite deci da budu deca i nađite nešto drugo čime ćete ispuniti svoje vreme.

Onemogućavate im da steknu prijatelje

Deca koja imaju prijatelje bolje se nose sa stresnim situacijama i poteškoćama od dece koja su izolovana. Ne odvajajte svoje dete od druge dece. Podstičite ih da se druže s prijateljima i grade snažne veze s njima.

Hvalite sve

Neverovatno, ali decu možete i previše da hvalite. Živimo u vremenu nagrada za učešće i svako dete se nagrađuje za sve što uradi. Zato je važno da ne podstičete decu na takvo ponašanje i kad ste kod kuće.

Velika dostignuća treba da pohvalite i nagradite, čak i nekim manjim dostignućima treba odati priznanje. Ali, ako hvalite dete za apsolutno sve što uradi, mogli biste negativno da utičete na njegov psihološki razvoj.

Fokusirajte se na hvaljenje značajnih dostignuća, naročito onih u školi.

Radite sve umesto deteta

Ne trebate da radite stvari koje dete može da uradi samo. Nemojte da očekujete od četvorogodišnjaka da sam uključi mašinu za veš, ali od 14-godišnjaka to možete da očekujete.

Naučite li dete da ćete uraditi sve umesto njega, ono će odrasti u osobu koja ne zna kako da funkcioniše u svetu.

Obeshrabrujete dete da proba nove stvari

Nemojte obeshrabrivati decu da isprobavaju različite nove stvari. Na taj način ona se razvijaju i rastu, tako uče.

Ohrabrite ih da istražuju ono što ih zanima i što će im dobro doći kasnije u životu.

hellomagazin.rs guliver/thinkstock