Zlatna pravila: Kako da istinski uživate u praznicima

Zlatna pravila: Kako da istinski uživate u praznicima

Autor: | 30/12/2017

0

Pokloni, divna hrana i slavlje sa onima koje volite... Pa šta bi tu moglo da izaziva anksioznost?

Za neke ljude, manje-više sve od navedenog. Uz proslave i okupljanja, dobro raspoloženje, tu su i pritisak, velika očekivanja i druge "stinice" koje mogu da utiču na naše mentalno zdravlje i da učine da pomislite "samo da prođu praznici već jednom, i da se sve vrati u normalu".

Ali, postoje načini da praznični stres stavite "pod kontrolu", tako da vas ne ometa u uživanju.

Stres izazvan finansijskim pitanjima

Pokloni, velika porodična okupljanja koja znače mnogo pića i hrane, ukrasi za kuću, jelka, ukrasi za jelku... sve to košta. A opet, svi želimo da sve bar za praznike bude kako treba. Važno je samo da ne izgubite kontrolu. Ako ne možete da priuštite sebi da pokone kupite svima - kupite ih samo deci. Odraslima će biti dovoljno da vide kako se klinci raduju. Članovima porodice ne morate kupovati poklone, ako dolaze kod vas na ručak ili večeru, potrudite se i napravite nešto što oni posebno vole, neki naročit kolač ili omiljenu pitu - samo za njih. To je sasvim dovoljan znak pažnje za odrasle koji ionako više ne veruju u Deda Mraza.

Nemojte dozvoiti da vas uhvati potrošačko ludilo, jesu sniženja, izlozi mame... Ali to nije razlog da uletite u minus. Ljubav se ne iskazuje novcem. A smisao praznika je u tome da provedete vreme s onima koje volite, ne da ih obaspete poklonima.

Porodične nesuglasice

U vreme praznika obično se viđamo i sa rodbinom koju viđamo jednom, dvaput godišnje. I ponekad je u takvim situacijama teško napraviti ravnotežu pošto ume da bude pomalo naporno kad vas baba-tetka koju ste videli prošle godine u ovo vreme pita kako je u školi, a vi uveliko radite...Ili kad vas s vrata zaskoče vickastim "pa i tebe da udamo/oženimo ove godine".

Jedino što možete da uradite je da se ne uzbuđujete uopšte. Znate kako se kaže, zašto nam je bog dao dva uveta... Na jedno uđe, na drugo izađe. Važno je samo da se ne upuštate u rasprave i objašnjenja, ni oko vašeg emotivnog života, ni oko toga što (još) niste diplomirali/našli posao/udali se ili oženili/dobili dete ili rodili drugo dete.

Velika očekivanja

Većina nas ima ideju o tome kako bi trebalo da izgledaju savršeni praznici. I onda sami sebi nabijemo pritisak da moramo da spremimo najbolju hranu koja ima da uspe savršeno, da moramo da kupimo najbolje poklone i upakujemo ih kao profesionalac, da budemo divni domaćini kad nam neko dođe i da se smešimo sve vreme. Ako se tako osećate, ovi praznici unapred su osuđeni na propast.

Ne morate ništa. Morate samo da volite one koje volite i da im dovolite da oni vole vas.

Preispitajte se svaki put kad pomislite "trebalo bi da"... Ne bi trebalo - ništa. Osim onoga što stvarno želite. I to važi i u vreme praznika, baš kao i svakog drugog dana u godini.

Hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock