Sprečite ružne mrlje pravilnom negom: Kako da sačuvate čizme od snega i soli

Sprečite ružne mrlje pravilnom negom: Kako da sačuvate čizme od snega i soli

Autor: | 06/01/2016

0

Kako se ulice ovih dana posipaju solju zbog sigurnosti građana i opasnosti od padova, cipele su kolateralne žrtve pa nije loše da ih malo više pazite i mazite. Bele mrlje najčešće se vide nakon što se čizme osuše pa je to trenutak da ih očistite, ali i sprečite ružne mrlje pravilnom negom.

Kožne čizme

Prvo što biste trebali da učinite jeste da zaštititi čizme pre izlaska iz tople kuće jer so isušuje kožu. Kožne čizme možete da namažet običnim losionom za telo ili kremom, ali sačekajte neko vreme pre izlaska i pustite da se upije. Kada opet dođete na toplo i suvo, najbolje bi bilo da ih prebrišete suvom krpom ili makar maramicom kako biste što pre uklonili sneg i so.

Budući da ponekad ne možemo to da učinimo, posle povratka kući očistite kožne čizme s malo sirćeta i vode, ali tek kada se dobro osuše. Ako ste ipak imali pravi peh pa su se čizme potpuno natopile, ne preostaje vam ništa drugo nego da primenite stari trik s novinskim papirom. Napravite loptice od papira (starih novina) pa napunite čizme i ostavite u blizini nekog izvora topline poput radijatora. Papir će da upiju svu vlagu iz unutrašnjosti pa ćete ih imati spremne za sledeći dan.

Cipele od nubuk kože

Omiljene timberlenke i slične cipele najbolje je zaštititi sprejem za impregnaciju. Nakon nanošenja spreja takođe treba da sačekate da se upije i osuši, a zatim možete još jednom da prođete suvom krpom ili četkom da im vratite "sjaj". Ukoliko su prljave, prethodno ih očistite s malo vode i sapunom pa pustite da se osuše. Cipele od ovakvih materijala ponekad se mogu jednostavno očistiti običnom gumicom za brisanje, a u trgovinama imate i četke koje imaju posebnu vrstu gume za čišćenje na sebi.

Cipele od brušene kože

Zapravo, ovakve cipele ne bismo trebali da nosite po snegu jer se so baš teško uklanja, ali ako ste već odlučili tako, a omiljene čizmice sada imaju so po rubovima, probajte s penom koja se može kupiti u radnjama s obućom. Obično se nanosi s udaljenosti od 15-ak centimetara i pusti se da se osuši, a zatim samo lagano istrlja krpicom i četkom.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: lepota