Savladajte osećaj uznemirenosti: Namirnice koje smiruju

Savladajte osećaj uznemirenosti: Namirnice koje smiruju

Autor: | 11/01/2016

0

Postoje prirodne metode koje mogu da vam pomogne da savladate osećaj uznemirenosti. Pogodne namirnice su čaj, lavanda, slatki krompir, crna čokolada, puter od kikirikija, cele žitarice...

Da biste se oslobodili osećaja uznemirenosti, važno je da se opustite i naspavate. Postoji, na sreću, mnogo prirodnih metoda koje u tome mogu da vam pomognu.

Čaj od kamilice

Dokazano je da ovaj napitak smanjuje intenzitet grčeva u mišićima i smiruje telo, pa ga popijte svako veče pre spavanja kako biste što lakše zaspali.

Lavanda

Aromaterapija leči blagu insomniju, a lavanda je tu, u bilo kom obliku, najbolja. Možete da izaberete ulje, sprej, losion za telo ili čak sveću sa mirisom ove biljke, koji otvara "čakre" i opušta.

Slatki krompir

Ova namirnica je prirodni neprijatelj stresa, jer je slatkog ukusa i puna je ugljenih hidrata. Bogata je i vlaknima, koja takođe utiču na emotivnu i fizičku pribranost, a održava i osećaj zadovoljstva.

Crna čokolada

Oko 40 grama ove poslastice umanjuje nivo hormona stresa kortizola i katekolamina, što uklanja anksioznost. Pritom se oslobađa endorfin u mozgu i osećaj sreće raste.

Puter od kikirikija

On deluje kao pravo gorivo za iscrpljeno telo i izmožden organizam. Bogat je vitaminom B6 koji reguliše krvni pritisak i podiže raspoloženje.

Cele žitarice

Porcija ugljenih hidrata u vidu celih žitarica oslobađa serotonin i smiruje napete nerve.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: zdravlje

Pročitajte još