Sprečite nastajanje strija: Važni saveti za lepu kožu

Sprečite nastajanje strija: Važni saveti za lepu kožu

Autor: | 05/02/2016

0

Vidljiva oštećenja vezivnog tkiva, nastalog usled prebrzog rastezanja kože, poznatije kao strije, jedan su od glavnih problema na putu ka lepoj koži.

Strije nastaju kada se vezvno tkivo ne može prilagoditi brzom rastezanju kože, te dolazi do njegovog oštećenja.

Postoji nekoliko faktora nastanka strija, a neki tvrde da je jedan od njih i genetika, jer ona određuje kvalitet kože i vezivnog tkiva. Strije obično nastaju u pubertetu kod naglog debljanja, u trudnoći, ali i kod osoba koje bodibildingom razvijaju mišiće. Nastaju na mestima koja su najčešće podložna rastezanju (pozadina, ramena, nadlaktice, stomak, grudi i bedra).

U početku strije imaju crveno -ljubičastu boju i vodoravno se pojavljuju na koži, a kasnije postaju bele. Veličina i širina strija nije uvek ista i varira, od malih promena na koži do onih dugačkih čak 20 centimentara. Uglavnom se strije javljaju na povšini mada se mogu javiti i potkožne.

Je li moguće ukloniti strije?

Skoro da ne postoji osoba koja nema strija. Al, strije kad se jednom jave nije moguće u potpunosti ukloniti, ali ako strije nisu prevelike njihova veličina se može smanjiti skoro do neprimetne. Što pre početi s lečenjem je najbolje, jer kad strije "pobele" usled gubitka pigmenta u koži, teško da se mogu dovesti na neprimetan nivo. Za vraćanje boje, koristi se uređaj koji zrači UVB zrake čime se stimuliše povratak pigmentacije kože. Laserska terapija daje pozitivne rezultate, međutim zasada još na individualnom nivou.

Mogu li se strije sprečiti?

U većini slučajeva strije se mogu dosta smanjiti. Kada je koža sklona pucanju (pubertet, trudnoća, bodibilding) potrebno je koristiti kreme koje pomažu očuvanju vezivnog tkiva. S druge strane hrana bogata belančevinama i vitaminom C je dobrodošla. Preporučuje se da se izbegava naglo povećanje telesne težine, mišićne mase i nenošenje odgovarajućeg grudnjaka.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: koža lepota

Najnovije vesti