Napravite od terase oazu, a ne skladište

Napravite od terase oazu, a ne skladište

Autor: | 06/02/2016

0

Većina terasa i balkona u našim gradovima nije dovoljno iskorišćena, odnosno one uglavnom služe za odlaganje nepotrebnih stvari, čime se pretvaraju u pomoćni prostor za skladištenje.

Ipak, nije potrebno toliko mnogo truda i novca da biste stvorili oazu u kojoj će da uživa cela porodica. Za 200 do 400 evra, u zavisnosti od toga šta ćete raditi na terasi, možete da je doterate i koristite za popodnevno uživanje u kafi, a ne za sušenje veša i stare tegle, pišu Novosti.

Koliko je potrebno truda i novca da bi se od prostora gde se samo suši odeća i odlažu stvari stvori oaza u kojoj može da uživa cela porodica?

Postavljanje dekinga na terasu je jednostavan način da osvežite njen izgled i od toga bi trebalo početi. Cene dekinga kreću se od 32 do 60 evra za kvadratni metar, lako se postavlja tako da nije potrebno da anagažujete majstore za ovaj deo posla.

Ukoliko na vašoj terasi nisu izvedeni građevinski radovi i nije zatvorena, dovoljno je da postavite deking, to jest drvene letvice i kupite lep baštenski nameštaj. Najbolje je da bude sklopiv kako biste u zimskim mesecima lako mogli da ga sklonite, jer ne bi trebalo da ostane na hladnoći, snegu i kiši. Lepo bi bilo da na zid postavite i neku policu na kojoj će vam stajati neke sitnice ili cveće i ukrasi.

Drvena obloga na podu, ali i na zidu odličan je način da utoplite izgled prostora. Na taj način drvene letvice na zidu, koje ujedno služe i kao pozadina polica, sjajno su rešenje za hladne spoljne zidove.

Ukoliko hoćete da terasu koristite i tokom hladnih dana, morate da je zatvorite, ali nikako nekim zidanjem ili stolarijom. Ne samo da to narušava izgled fasade zgrade, nego nije ni po zakonu, pa biste mogli da doživite i da vam inspektor zakuca na vrata i da platite kaznu.

Zato je rešenje u zastakljivanju ili stavljanju plastificiranih obloga koje se kaiševima pričvršćuju za ogradu, postavljanje nadstrešnica i slično. Na taj način ćete se zaštititi od sunca ili kiše, biće mnogo lepše i svetlije, a svakako nećete prekršiti zakon.

Zastakljivanje

Terasu možete da zastaklite na mnogo načina, sve zavisi od toga šta želite i koliko imate novca. Najjeftinije je da stavite providna balkonska harmo vrata, gde nije u pitanju staklo nego leksan (lakši i jeftiniji) koji košta oko 60 evra po kvadratu.

Zastakljivanje balkona PVC prozorima koštaće vas od 80 do 160 evra po kvadratu, u zavisnosti od broja komora u ramu, a isto to ali sa aluminijumskim prozorima staje od 100 do 200 evra za kvadratni metar. Slična cena je i ukoliko se odlučite da zastaklite terasu kliznim sistemom ili jednoslojnim kaljenim staklom.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: dekor